Home Fair & Slow Fashion Kledingruil Vondsten

Kledingruil Vondsten

by Sonja

Inmiddels alweer twee weken geleden was ik op de kledingruil van DAMN, HONEY. Ik was nog nooit eerder bij een kledingruil geweest en het leek me heel leuk om eens een keer te kijken of dat wat zou zijn. Spoiler: het was wat! Ik vond zoveel moois dat het me heel saai leek om per item een foto te maken en dus maakte ik dit keer mijn allereerste IGTV video! De video duurt maar 1 minuut en 23 seconden en in die tijd krijg je maar liefst 13 items te zien die ik vond op de kledingruil, inclusief outfit inspiratie. Ik hoop dat jullie het leuk vinden!

Hoe werkt een kledingruil?

Nou ben ik natuurlijk maar bij één kledingruil geweest, maar bij deze ging het in elk geval als volgt:

  1. Oude kleding uitzoeken. Je zoekt thuis de kleding uit die je niet meer draagt, maar die nog wél mooi zijn voor iemand anders (dus geen versleten afdankertjes). Deze neem je mee naar de ruil. Dit kan zoveel of zo weinig zijn als je zelf wilt!
  2. Kleding inleveren voor bonnen. Op de locatie kon je tussen 13:00 en 14:00 je kleding inleveren. De ruil zelf begon om 14:00 uur. Eenmaal daar gingen we in een rij staan en zodra je vooraan stond werd je kleding bekeken door degene achter de balie. Die gaf een X aantal tegoedbonnen voor de kleding, afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit. Voor elke bon mocht je één nieuw item uitkiezen, maakt niet uit wat. Heb je dus bijvoorbeeld wel zin in nieuwe dingen, maar heb je maar 2 of 3 dingen die je weg wil doen (en er wel nog mooi uitzien), dan nog kan je naar een kledingruil gaan en 2 of 3 nieuwe items uitzoeken!
    Op deze kledingruil was het maximaal aantal bonnen 16. Aangezien ik met 2 tassen vol kwam, kreeg ik het maximum aantal van 16 bonnen. Ik vond dit geen enkel probleem. Ik kwam niet zozeer om mijn kast weer opnieuw aan te vullen, en wilde vooral eens kijken hoe een kledingruil zou zijn, en mijn eigen oude kleding een mooie nieuwe toekomst geven.
  3. Start van de ruil! Na het inleveren van de kleding ging iedereen terug naar de ontvangstruimte. Na 14:00 uur kon je nog wel komen inleveren, maar dan miste je natuurlijk het begin van de ruil. Wij waren dus daarvoor al gekomen. Zodra het 14:00 uur was mocht iedereen weer terug naar binnen en hing alle kleding netjes aan rekken of opgevouwen langs de muren op de grond, ongeveer gesorteerd op maat. Spoiler: dit was al snel niet meer het geval, haha!
  4. Pakken wat je pakken kan. Om 16:00 uur waren we er wonder boven wonder nog. Dit had ik van te voren echt niet verwacht. Maar ik had op dit moment al echt wel wat pareltjes gevonden, dus ik besloot nog een rondje te doen. Time flies blijkbaar als je voorovergebogen in hurkpositie kleding aan het zoeken bent op de grond. En om 16:00 werd er geroepen dat je vanaf dat moment álles mocht meenemen wat je wilde. Onafhankelijk dus van het aantal bonnen dat je had. Je zou dus áls je dat wil, zelfs met meer items terug kunnen komen dan dat je heengaat, als je lang genoeg blijft plakken.

Wat verwachtte ik van te voren van de kledingruil?

Ik ging er redelijk zonder verwachtingen heen. Ik hoopte dat ik misschien een paar mooie truien zou kunnen vinden voor de winter. En heel stiekem wil ik een nieuwe spijkerbroek, maar die zijn nieuw al lastig genoeg om mooi passend te vinden, dus ik ging er absoluut niet vanuit dat dat zou gaan lukken. Als ik met 2 mooie nieuwe truien thuis was gekomen, zou ik al blij zijn geweest.

Was het een succes?

Wat mij betreft was het een groot succes! Ik mocht 16 dingen meenemen, en uiteindelijk had ik bij wijze van zelfs 100 dingen mogen meenemen, maar ik kwam met 13 mooie nieuwe items thuis. In het kader van slow fashion en zero waste, en ook in het kader van graag een overzichtelijke kledingkast willen houden, wilde ik echt alleen meenemen wat ik echt zou gaan dragen en me mooi paste. En ik vond zelfs een broek! Het is dan wel geen spijkerbroek, maar de print van deze broek vind ik echt prachtig! Ik zie ‘m al helemaal voor me voor een kerstdiner! En ook de rode jurk lijkt me perfect voor kerst!

DAMN, HONEY

Deze kledingruil was georganiseerd door Nydia en Marie Lotte van DAMN, HONEY, mijn allerfavorietste podcast! De podcast gaat over feminisme, maar ook inclusiviteit en gelijkheid in de breedste zin van al die woorden. Je leert er veel van en het is ook nog eens hartstikke gezellig om naar te luisteren! Ze maakten een tijdje terug een podcast aflevering over fast fashion en hoe slecht dat is voor de mensen die erin werken én de wereld, en naar aanleiding daarvan werd deze kledingruil georganiseerd. Super leuk!

Dus, samengevat:
Een keer naar een kledingruil gaan; aanrader!
De podcast DAMN, HONEY; ook aanrader!

Er worden regelmatig kledingruils georganiseerd door het hele land! Maar je kan natuurlijk ook een kleinere kledingruil doen met vrienden en vriendinnen! Ben jij al eens op een kledingruil geweest? Of zou je het een keer willen proberen?

3 comments
3

You may also like

3 comments

Selina 27 november 2019 - 08:29

I have been swapping for 12 years. I still go to a swap a month. This method isn’t as good as it could be, the grab and go, it is much better to be allowed to come in and browse and take as you wish over the course of 4 hours as the majority of my swaps are so there is a steady cycle of items coming in and out and it’s slow paced, polite and relaxing. Not treating it like a sample sale with everyone pushing and shoving and only 3 people get the good stuff. I loved the 2 red skirts you got most of all

Sonja 27 november 2019 - 10:03

Wow, 12 years is a long time! I did swap some items with friends or my sister before, but this was my first time to an organized swap. So I’m not yet sure what the best method would be. The first part of the swap was actually just like you describe. We were released into the room all at once, but it wasn’t that big of a group and everyone was very relaxed and polite. So, no pushing or anything 🙂 There were also still people coming in after it started, so after my first round I did a second round and found some new gems! The grab and go was only for the final hour, when a lot of people already left. I didn’t really use that as I wanted to be mindful about what I took home with me 🙂 The red skirt with the gold buttons was actually brought in by my sister and I didn’t even know, haha!

Duurzame Basics van Tencel - Sonja Vogel | Fair & Slow Fashion 3 maart 2020 - 15:52

[…] Tencel col-top onder een dunne trui die ik bij de Damn Honey kledingruil […]

Comments are closed.