Home Minimal Waste Vegan & Zero Waste Boodschappen Dagboek

Vegan & Zero Waste Boodschappen Dagboek

by Sonja
vegan verpakkingsvrije boodschappen ekodis biologisch

Omdat ik vaak de vraag krijg hóe ik dan vegan zero waste boodschappen doe, leek het me een leuk idee om eens te laten zien wat ik nou precies allemaal koop. Twee weken lang heb ik foto’s gemaakt van álles dat ik gekocht heb. Ook zal ik delen waar ik deze dingen zoal koop. Zo krijg je een idee van wat je eigenlijk allemaal verpakkingsvrij kan kopen en hoe je zelf zero waste boodschappen zou kunnen doen!

vegan zero waste boodschappen

Waar doe ik mijn zero waste boodschappen?

Op de foto hierboven kun je de boodschappen zien die ik op de eerste dag van deze twee weken deed voor een heel groot deel van de eerste week. Een deel hiervan komt van plasticvrije bulkwinkel Little Plant Pantry, een deel van biologische supermarkt Ekodis, en dan nog een klein deel van Albert Heijn. Op de foto’s hieronder kan je zien welk deel hiervan van welke winkel kwam.

vegan verpakkingsvrije boodschappen little plant pantry amsterdam

Little Plant Pantry

Zoals je inmiddels vast weet als je mijn blog al vaker gelezen hebt, kom ik heel graag en vaak bij Little Plant Pantry. Bij Little Plant Pantry kan je méga veel dingen verpakkingsvrij kopen. Hiervoor neem je je eigen bulkzakjes of potjes mee. Het verschilt per keer heel erg hoeveel ik koop bij Little Plant Pantry. Bij sommige bezoekjes kom ik naar buiten met twee tassen vol, en soms heb ik maar weinig nodig, zoals dit keer.

Dit keer kocht ik speltvlokken, waarmee ik wekelijks een hele simpele granola maak, die wij ’s ochtends voor ons ontbijt gebruiken. Ook kocht ik couscous, die ik meenam in een potje dat ooit van vegan Mayonaise was. Voor mijn kruiden gebruik ik de Verstegen potjes die ik voorheen altijd in de supermarkt kocht. Deze vul ik nu steeds gewoon bij in Little Plant Pantry. Dit keer had ik rozemarijn en komijn nodig.

Naar Little Plant Pantry ga ik elke 1 a 2 weken. Hier verkopen ze namelijk voornamelijk lang houdbare artikelen, zodat ik elke keer veel mee kan nemen en niet zo vaak hoef te gaan.

vegan verpakkingsvrije boodschappen ekodis biologisch

Ekodis Biologische Supermarkt

Bij mij in de buurt zit biologische supermarkt Ekodis, waar ze ook héél veel verpakkingsvrij hebben. Ik ga er voornamelijk voor groenten en fruit heen, maar ik koop er ook toiletpapier, anderhalve kilo pot kokosolie (die koop ik uiteraard dus niet vaak, pas 2 keer nu, haha) en af en toe frisdranken in glazen fles. Ook dat hoef je dus niet te missen! Naar deze winkel ga ik gemiddeld 1 keer in de week, soms 2 keer.

vegan zero waste boodschappen albert heijn

Zero Waste Boodschappen bij Albert Heijn

En ik doe zelfs zero waste boodschappen bij Albert Heijn! Ik woon tegenover een Albert Heijn, dus voor groenten en fruit die ik opeens nodig blijk te hebben is dat ook zeker wel handig. Helaas alleen niet biologisch. De appels en avocado’s vind ik bij de biologische winkel te duur, en haal ik daarom (op dit moment) nog bij de Albert Heijn. Inmiddels haal ik mijn zoete aardappels ook bij de biologische supermarkt, maar toen ik deze foto’s maakte kocht ik die nog bij de AH. Die week had ik paneermeel en die kocht ik in kartonnen verpakking. Dit heb ik nog niet gezien bij Little Plant Pantry, maar zit gelukkig eigenlijk altijd in een kartonnen verpakking!

Naar de Albert Heijn ga ik denk ik zo’n 2 keer per week, maar dit plan ik minder omdat ik er tegenover een woon en dus op elk moment eigenlijk kan gaan.

vegan zero waste boodschappen jumbo

Zero Waste Boodschappen bij Jumbo

Bij Jumbo koop ik eigenlijk alleen blauwe bessen, haha! Hier hebben ze biologische blauwe bessen in de vriezer die in een volledig kartonnen verpakking zitten. Bij de Albert Heijn en zelfs bij de biowinkel zitten deze helaas in kartonnen doosjes met een plastic coating, waardoor ze bij het restafval moeten en niet gerecycled worden. Dit is overigens heel vaak zo bij diepvries verpakkingen. Tipje dus om daar op te letten! Er staat vaak op de achterkant of het bij het restafval kan of bij het oud papier, en zo niet dan kan je de scheurtest doen; als je bij het scheuren een dun doorzichtig plastic laagje tevoorschijn ziet komen dan heeft het dus een plastic coating. Zo niet; wooeee, het kan bij het oud papier!

1 keer in de 2 weken koop ik nu 6 van deze doosjes bij de Jumbo.

vegan zero waste boodschappen ekodis biologische supermarkt

Op de foto hierboven zie je boodschappen van biologische supermarkt Ekodis en Albert Heijn. Brood haal ik dus ook gewoon bij Albert Heijn! De Pain Boulogne is vegan, heel lekker en voedzaam, en als ik in de ochtend ga, liggen er nog genoeg ongesneden broden. Ik vraag dan altijd of ze een brood voor me willen snijden, die ik meeneem in mijn biologische katoenen broodzak en thuis invries. Zo wordt het brood niet oud, en als je 5 minuutjes het brood op je bord laat liggen dan is het al ontdooit en smaakt het gewoon net zo goed als vers! In het begin lijkt dit een beetje raar en ongemakkelijk, maar inmiddels kennen ze me en kijken ze me niet meer raar aan, haha! 🙂

Ook zie je toiletpapier in een plastic verpakking, helaas! Ons toiletpapier was echt heel erg op en ons vaste toiletpapier dat in een papieren verpakking zit was al een tijdje niet op voorraad. Dus ja, hoge nood breekt wet. Gelukkig is het toiletpapier zelf wel heel duurzaam!

vegan zero waste boodschappen little plant pantry amsterdam

We zijn bij week 2 aangekomen! Zoals je kunt zien kocht ik dit keer veel meer bij Little Plant Pantry dan in week 1. Als je 1 kilo of meer koopt van iets, dan krijg je 10% korting, en aangezien noten aardig prijzig zijn, koop ik daar eens in de zoveel tijd een kilo van. Thuis maak ik een notenmix van walnoten, cashewnoten, amandelen, hazelnoten en gedroogde cranberries. Die mix ik samen in een pot. Ik kocht dit keer ook bloem, olijfolie, amandelmelk (homemade door Little Plant Pantry), dadels, zwarte bonen, rozijnen, paprikapoeder, kaneel, komijn, italiaanse kruiden en speltvlokken.

vegan zero waste boodschappen ekodis biologische supermarkt

Boodschappen van biologische supermarkt Ekodis. En ja, alweer een mega zak wortels; mijn man eet deze dagelijks 😉 En ‘ons’ bamboe toiletpapier was weer op voorraad, dus ik nam gelijk twee verpakkingen mee. Deze verpakkingen hergebruik ik als cadeauverpakking. Dit wil ik nog een keer uitgebreider laten zien in een blog post over zero waste kerstcadeaus inpakken!

vegan zero waste boodschappen albert heijn

Boodschappen van Albert Heijn. De luxe speltbollen van Albert Heijn zijn vegan en super lekker! Deze eten we graag bij soep of in het weekend als lunch met lekkere hummus van de Albert Cuyp erop. Ook kocht ik dit keer kleine biologisch afbreekbare vuilniszakjes. Deze gebruik ik om de kattenbak-inhoud in te scheppen als ik deze verschoon. Het label eromheen is van papier en kan dus gerecycled worden. De zakjes zijn biologisch afbreekbaar.

Biologisch afbreekbaar / composteerbaar? Alleen onder bepaalde omstandigheden!

Helaas kunnen wij ze niet composteren, en kan de ontlasting van katten ook niet gecomposteerd worden, dus moeten deze alsnog bij het restafval. Wisten jullie dat composteren alleen kan onder specifieke omstandigheden? Op de gewone vuilstort composteert composteerbaar afval niet. Hiervoor heb je een compostbak of wormenhotel nodig, of moeten ze op de composthoop terecht komen. In Amsterdam wordt echter geen groen- en restafval gescheiden. We willen wel ooit zelf een compostbak hebben. De compost die hieruit komt is namelijk ook nog eens heel voedzaam voor je planten! Deze zakjes zijn van maïs gemaakt in plaats van van plastic, dus qua productie is het in elk geval ook al een stuk milieuvriendelijker. En dus kies ik alsnog voor deze, boven een plastic variant.

vegan zero waste verpakkingsvrije boodschappen ekodis biologische supermarkt

Verpakkingsvrije spinazie, spruitjes, paprika’s, rode ui en radijsjes van Ekodis. Ook koop ik hier af en toe de vegan kipblokjes van The Vegeterian Butcher’s Daughter; de biologische dochter van de Vegetarische Slager. Heel lekker en in 100% kartonnen verpakking!

vegan verpakkingsvrije boodschappen

Kastanjechampignons van Ekodis, de rest van Albert Heijn. Hier kocht ik nog de Calvé kilopotten pindakaas, maar sinds vorige week maak ik zelf pindakaas van pinda’s van Little Plant Pantry!

vegan verpakkingsvrije boodschappen toko en hummus van de markt albert cuyp

Zero waste boodschappen bij de toko & op de markt

Goed gezien; dit zijn inderdaad plastic bakjes. Maar! Deze bakjes hebben wij al héél lang. Toen ik nog niet bezig was met verpakkingsvrij boodschappen doen, bestelden we weleens Indiaas en bewaarden we altijd de bakjes waar dat eten in kwam. Deze gebruik ik nu om onder andere hummus en tempeh in te halen. Langzaam maar zeker beginnen deze bakjes wel kapot te gaan, maar dan worden ze vervangen voor RVS exemplaren! Ik verhit overigens niks in deze plastic bakjes, want dan komen er schadelijke stoffen in je eten, bleehhhh!

Tempeh haal ik bij de toko en hier krijg ik zelfs korting omdat ik mijn eigen bakje meeneem! Hier kom ik maar heel af en toe. Als ik ga, dan neem ik meteen extra veel mee om in te vriezen. De toko zit om de hoek bij de Albert Cuyp. Op de Albert Cuyp markt haal ik bijna elke week de heerlijkste hummus bij Twins Olives. Mijn favorieten zijn naturel, tomaat/olijf, mango en hun muhamarra. Ook hebben ze heerlijke olijven, die ze elke keer met liefde in mijn eigen meegebrachte bakjes doen. Ook hier krijg ik af en toe korting of een extra schep olijven of hummus mee, omdat ik steeds met mijn eigen bakjes kom.

Conclusie

Zero waste boodschappen doen is leuk! Ze kennen me overal, regelmatig leidt het tot gesprekken over duurzaamheid, het voelt veel beter en we eten ook veel puurder doordat we minder voorbewerkt eten eten. Ik word er in elk geval echt heel blij van!

Doe jij weleens verpakkingsvrij boodschappen? Heb je nog tips voor een leuke vegan verpakkingsvrije winkel die ik moet checken? Ik ben heel benieuwd!

0 comment
5

You may also like