Home Minimal Waste Food Diary | Week 14

Food Diary | Week 14

by Sonja

We zitten nu zo dik in de herfst dat we met plezier hele pompoenen wegwerken, rode kool met appeltjes (én de gebakken peren) eten, en zelfs al zelf vegan zero waste pepernoten hebben gebakken. Welkom bij week 14!

Maandag

Van vorige week had ik nog driekwart rode kool over, dus ik besloot weer rode kool met appeltjes te maken. Ook maakte ik er gebakken peer bij. Ik maakte twee keer zoveel dan ik nodig had, en dat deed ik ook voor de aardappelpartjes. De restjes vroor ik in. Verder probeerden we een nieuwe vegan burger uit de vriezer uit. Deze is van Quorn en komt in een 100% kartonnen verpakking. Op de verpakking leek hij heel erg op een burger die ik altijd heel lekker vond. Helaas is deze burger helemaal niks voor mij. De structuur en smaak zijn zo gemaakt dat het heel erg op vlees moet lijken, en dat vind ik persoonlijk een heel nare ervaring om te eten. Maar mocht je daar wel van houden, dan zou ik deze zeker eens proberen!

Dinsdag

Op dinsdag aten we een restje pompoensoep en een restje van die Aziatische salade die ik over had van vorige week. Per persoon nog een heerlijke vegan luxe speldbol van de AH erbij (uiteraard meegenomen in eigen biologisch katoenen herbruikbare zak), en klaar!

Woensdag

Op woensdag maakte ik zelf pindakaas. Mijn man eet eigenlijk dagelijks pindakaas op zijn brood en tot nu toe kochten we die altijd in de kilopotten van Calvé. Helaas zit er palmolie in Calvé pindakaas én zijn de doppen van hun potten van hard plastic. Wel hergebruiken we deze potten om bloem en andere dingen in te bewaren. Maar ook in verband met de palmolie wilde ik graag een vervanging hiervoor hebben.

Wij zijn allebei bepaald geen fan van de 100% pindakazen. Ze plakken zó erg aan je gehemelte dat het gewoon niet fijn eten is, vinden wij dan. Dus ging ik experimenteren met mijn eigen pindakaas. Ik kocht bij Little Plant Pantry rauwe pinda’s, roosterde deze 15 minuten in de oven en deed ze in de blender met een beetje kokosolie.

En hij was heerlijk! En plakte helemaal niet aan je gehemelte! Ik hoopte al dat de kokosolie dat effect zou hebben, en dat had het inderdaad! Mijn man vond ‘m zelfs nóg lekkerder dan Calvé pindakaas, en geloof me, dat zegt wat, haha!

Zelf vind ik dat hij nog iets minder heftig mag van smaak. De volgende keer ga ik dus kijken hoe hij wordt als ik de pinda’s 10 minuten rooster in plaats van 15.

Omdat het pompoenseizoen is, had ik zin om weer eens wat met pompoen te maken. Wel wilde ik dit keer voor iets anders gaan dan pompoensoep, hoe lekker dat ook is, haha! Het werd deze heerlijke salade! De pompoen sneed ik in stukjes. De schil liet ik eraan, en ik roosterde de stukjes in de oven. Ik kookte er quinoa bij, liet alles afkoelen en maakte er een salade van met bosui, granaatappelpitjes, pompoenpitten en guacemole. Het was zó lekker!

Van de pompoenblokjes maakte ik extra veel en vroor ik dus de helft in, zodat ik dit volgende week weer kan maken, zonder dat ik eerst een hele pompoen hoef te slachten 🙂

Donderdag

Op donderdag maakte ik dit recept van De Groene Meisjes. Dit gerecht maakte ik voor ons zero waste avontuur heel vaak, maar er kwamen nogal veel blikjes en verpakte dingen bij kijken, dus duurde het even voor ik het weer ging maken. Het blik tomatenblokjes en het blikje tomatenpuree vervangde ik simpelweg door een glazen fles gezeefde tomaat te kopen. Deze flessen kan ik later weer gebruiken om rijst in te bewaren, óf om pepernoten in cadeau te doen, zoals we later deze week deden!

Het was net zo lekker als altijd! Echt een aanrader dit recept!

Vrijdag

Op vrijdag aten we een restje spaghetti bolognese en een restje spruitjes en zoete aardappel schotel.

Zaterdag

Op zaterdag maakte ik mijn vegan 100% homemade taco’s voor de tweede keer! Hieronder kan je zien hoe ik van de wraps taco’s maak. Heel simpel dus! 5 a 7 minuutjes in de oven op 180 graden, afhankelijk van hoe knapperig je ze wil hebben, en klaar!

De taco’s vulde ik met gegrilde bloemkool en zoete aardappel, gekruid met komijn, paprikapoeder en chilipoeder, geprakte avocado en een sausje van cashewnoten en adobosaus. Zóooo lekker!

Zondag

Op zondag maakten we samen pepernoten! Helemaal vegan en verpakkingsvrij! De speculaaskruiden mixte ik zelf met losse kruiden die ik gekocht had bij Little Plant Pantry. De bloem en suiker komen ook daar vandaan, kokosolie uit de 1,5 liter pot in plaats van boter, en zelfgemaakte kokosmelk. En ja, ondanks dat dat klinkt als heul veul extra werk, is dat helemaal niet waar! Zo gepiept, en als je samen de pepernoten rolt ben je helemaal snel klaar! Ze waren héérlijk! Eigenlijk even lekker als de vegan pepernoten die ik vroeger maakte met vegan boter uit een plastic kuipje uit de supermarkt 🙂

Een deel van de pepernoten aten we uiteraard zelf op, en de rest verdeelden we over twee flessen van de gezeefde tomaat waar we de etiketten van afgeweekt hadden. Deze deden we cadeau aan twee jarigen!

’s Avonds had ik opeens helemaal geen zin om te koken. Ja, ook ik heb daar weleens last van, haha! Gelukkig hebben we laatst de kant-en-klaar maaltijden in glazen potten bij de biowinkel ontdekt! Dit keer probeerden we vegan ravioli gevuld met groenten en het was heerlijk!

Weekmenu

Maandag Rode kool met appel en gebakken peer, aardappel partjes uit de oven
& vegan burger uit de vriezer van Quorn
DinsdagRestje soep + restje salade + broodje
Woensdag Pompoensalade met quinoa, bosui, granaatappelpitjes, pompoenpitten en guacemole
Donderdag Oosterse ovenschotel van De Groene Meisjes
VrijdagRestje spaghetti ‘bolognese’ + restje spruitjes en zoete aardappel ovenschotel
ZaterdagTaco’s
ZondagKant-en-klare pot vegan ravioli
0 comment
2

You may also like