Home Minimal Waste Food Diary | Week 13

Food Diary | Week 13

by Sonja
Vegan croissants Beter & Leuk Amsterdam en bamboe rietje

Maandag

Op maandag aten we twee restjes, samen met wat vers gekookte rijst; het restje van de kant-en-klare pot ratatouille van vorige week én een restje van de seitan met broccoli en kikkererwten.

Restje ratatouille en seitan

Dinsdag

Op dinsdag kwam mijn moeder gezellig langs. ’s Middags deden we een drankje bij vegan restaurant Deer Mama. Ik nam een vegan milkshake, zo lekker! En daarnaast deelden we een heerlijke carrot cake! De volgende keer wil ik zeker hier een keer echt eten, maar het was nu zo halverwege de middag, dus gingen we daar dit keer niet voor.

Deer Mama Amsterdam Vegan Carrot Cake

’s Avonds maakte ik pompoensoep. En hij was zo heerlijk gelukt dit keer! Ik maakte er weer extra veel van, zodat we voor volgende week een restje hebben.

Vegan pompoensoep

Woensdag

Voor het gerecht met boerenkool van vorige week had ik veel te veel boerenkool gekocht. Ik had nog nooit met rauwe ongesneden boerenkool gewerkt, en ik ging er vanuit dat het een beetje hetzelfde zou reageren als spinazie. Oftewel; dat het heel erg zou slinken. Maar dat was dus totaal niet het geval. Hierdoor had ik nog boerenkool over.

In de vriezer zat nog een restje van mijn zoete aardappel, spruitjes, cranberries en walnoten schotel. Ik besloot er wat crispy kikkererwten uit de oven bij te maken en de boerenkool te roerbakken met een beetje zout. En zo hadden we in totaal weer een geïmproviseerde maaltijd! En het was verrassend lekker!

Boerenkool, spruitjes, zoete aardappel, cranberries & walnoten

Donderdag

Na de taco’s van vorige week, bedacht ik me dat je op precies dezelfde manier natuurlijk ook heel makkelijk tortilla chips kan maken. Alleen hang je de tortilla wraps dan niet tussen het rooster, zodat het kromme taco’s worden, maar dan snijd je ze van te voren in acht puntjes en leg je ze op een bakplaat. Zo geschiede dus! Ik gebruikte de tortilla chips om een burrito bowl te maken met zwarte bonen, avocado, paprika en champignons. De tortilla chips voegde een heerlijke crispyness toe! Ik had ze nu met normale tarwebloem gemaakt, maar ik wil kijken of ik ergens maïsbloem kan vinden, want ik vermoed dat ze dan nog veel lekkerder worden! To be continued!

Vegan burrito bowl met zelfgemaakte tortilla chips

Vrijdag

Op vrijdag aten we een restje van de spaghetti bolognese. Ik had zó veel gemaakt vorige week dat we nu zelfs van dat restje nog een restje hebben, haha! Dat restje is wel te weinig voor één maaltijd, maar we hebben ook nog een te klein restje ergens anders van. Dus dan kunnen we dat mooi een keer samen eten!

vegan lasagne bolognese with lentils

Zaterdag

Ik had ontdekt dat ze bij Beter & Leuk vegan croissants verkochten, en dus ging ik daar met mijn biologische katoenen broodzak heen om ze te halen. Ik heb 2 chocolade croissants meegenomen en 2 gewone croissants. In de vitrine zag ik ook nog een vegan roze koek staan, en die dingen vond ik vroeger fan-tas-tisch, dus nam ik die ook mee.

We hadden nog een appel-biet-gember sapje van onze slowjuicer, dus die dronken we (met herbruikbaar bamboe rietje) heerlijk op bij deze geweldige lunch. Mjaammmm!!

Vegan croissants Beter & Leuk Amsterdam en bamboe rietje

Sinds ik de mega-simpele zelfgemaakte kokosmelk ontdekt had, was ik al heel benieuwd hoe het zou werken als basis voor (warme) chocolademelk. Ik vind zelf namelijk de meeste plantaardige chocolademelk niet zo’n groot succes. Deze zijn meestal op basis van sojamelk of havermelk, en deze twee soorten melk vind ik allebei niet lekker om te drinken. Prima om mee te koken of bakken, want dan proef je het toch niet terug, maar om te drinken; nope. Dus ik maakte mijn warme chocolademelk tot nu toe altijd met amandelmelk, maar ook dat vond ik ‘gewoon ok’ en niet echt fantastisch. Maar kokosmelk is van zichzelf natuurlijk al redelijk zoet en smaakt heerlijk naar kokos; een smaak die heel goed past bij chocola.

Ik deed kokosrasp met water in de blender om kokosmelk te maken en voegde hier later nog agavesiroop, cacao en kaneel aan toe. EN LEKKER DAT HET WAS! OMG! Zowel koud als warm! Omdat het mijn man wel interessant leek om de chocolademelk ongefilterd te proberen, besloot ik dat deze eerste keer dus niet te doen. Hiermee bedoel ik; de melk door een kaasdoek of zeef halen, zodat de kleine vlieber-stukjes, die de blender niet helemaal mee heeft kunnen blenden, eruit gaan en het dus een egale melk wordt, zoals je die ook in de supermarkt zou kopen.

De smaak was dus echt goddelijk, wauw! Maar ik vond het soort van sinaasappelsap-met-vruchtvlees-effect toch niet zo’n heel groot succes in mijn chocolademelk. Ik ga het dus zéker nog een keer maken, maar dan wel gefilterd. Wederom to be continued!

Vegan zero waste chocolademelk

Jaaaaahaaaa, deze zaterdag was een erg goede eet-dag. Dat wil zeggen; lekker-goed, niet per sé gezond-goed, haha! Alhoewel deze pizza een stuk gezonder is dan de meeste andere! De bodem is op basis van zoete aardappel, de saus maakte ik zelf van verse biologische tomaten en als topping gingen er gegrilde groenten en olijven op. Heerlijk!

Zoete aardappel pizza met gegrilde groenten, marinara saus en olijven

Zondag

Op zondag maakte ik een nieuw gerecht volgens dit recept; een Aziatische salade van rode kool, komkommer en wortel, met daarbij rijst en tempeh. Ook erg lekker!

Salade bowl met tempeh, rode kool, wortel en komkommer

Weekmenu

Maandag Restje broccoli seitan bowl + restje ratatouille
DinsdagPompoensoep
Woensdag Restje boerenkool + restje zoete aardappel & spruitjes schotel met kikkererwten
Donderdag Burrito bowl met zwarte bonen, paprika, champignons, avocado
& zelfgemaakte tortilla chips
VrijdagRestje spaghetti ‘bolognese’
ZaterdagZoete aardappel pizza
ZondagAziatische salade bowl van rijst, rode kool, wortel, komkommer & tempeh
2 comments
4

You may also like

2 comments

Amelie van Writings by Amelie 1 november 2019 - 20:15

Hier kan ik duidelijk veel van leren. Ik moet eigenlijk wat meer op mijn eten gaan letten.

Sonja 2 november 2019 - 16:16

Hi Amelie, dankjewel voor je reactie! Leuk om te horen dat je er wat van kan leren 🙂 Ik vind het zelf heel leuk om met eten bezig te zijn, haha!

Comments are closed.