Home Minimal Waste Food Diary | Week 7

Food Diary | Week 7

by Sonja
vegan zero waste gepofte zoete aardappel met crispy kikkererwten vulling en salade van cherrytomaten, rode ui en avocado

Deze week testen we een vegan blauwe kaas van Little Plant Pantry, vertel ik over edelgistvlokken, waarom je absoluut De Vegetarische Slager kroketten moet proberen, eten we verpakkingsvrije bagels én maak ik een vegan minimal waste versie van kip tandoori.

Maandag

Op maandag maakte ik een hele grote pan pasta met de zelfgemaakte tomatensaus die ik nog over had. Zo zou de saus niet over datum gaan, en kon ik wat we niet zouden opeten invriezen om een andere keer te eten. Het werd een pasta met spinazie, kastanje champignons, olijven en edelgistvlokken. Edelgistvlokken zijn vlokken met een kaas-achtige smaak, maar zijn volledig plantaardig. Er zitten verschillende B-vitaminen in, wat goed is voor je weerstand, metabolisme en werkt tegen vermoeidheid. Heel gezond dus, en het geeft je pasta net een wat kaziger smaakje!

vegan zero waste pasta met zelfgemaakte tomatensaus, spinazie en champignons

Dinsdag

In de food diary van vorige week kon je zien dat ik op zondag enchiladas uit de oven had gemaakt. Deze maakte ik uiteraard weer met mijn zelfgemaakte wraps. Ik had bedacht om de helft van het recept te maken, omdat het originele recept voor grote wraps is, en ik voor dit gerecht kleine wraps nodig had. Ik had braaf de helft van de bloem in de keukenmachine gedaan, maar gooide er vervolgens de hoeveelheid water bij voor het volledige recept. Oeps. Ik moest dus de bloem aanvullen, zodat er een goed deeg van te maken viel, en zo hield ik dus nog wraps over. Hier maakte ik op dinsdag rainbow wraps mee, die je inmiddels waarschijnlijk wel herkent van eerdere food diaries. Wraps ingesmeerd met hummus, en gevuld met rode kool, wortel, paprika en avocado! Omdat het zo net niet genoeg was voor een maaltijd, maakte ik er nog een veganistische kroket bij van The Vegetarian Butcher’s Daughter, de biologische dochter van De Vegetarische Slager. Geen straf! Nogmaals; heel veel keer hoera voor de 100% kartonnen verpakking!

Mocht je de kroketten en bitterballen van De Vegetarische Slager nog nooit geproefd hebben; echt een dikke vette aanrader! Ik heb een tijd lang een serieuze verslaving aan deze kroketten gehad en at ze geregeld als lunch op brood, haha! Let wel op dat je de kroketten koopt die 100% van De Vegetarische Slager of The Vegetarian Butcher’s Daughter zijn, en niet die in samenwerking met Mora, want die zijn niet vegan, en bovendien is het onmogelijk om een lekkerdere kroket te maken dan deze. Echt, probeer ze!

vegan zero waste rainbow wraps met vegetarische slager kroket

Woensdag

Doordat ik op dinsdag rode kool nodig had voor de rainbow wraps, had ik weer rode kool over en maakte ik daar weer rode kool met appel mee. Dit keer deed ik er nog wat walnoten bij, en maakte ik er aardappelpartjes uit de oven bij. Simpele maar prima maaltijd!

vegan zero waste rode kool met appel en walnoten, met aardappelschijfjes

Donderdag

Ik had zin om weer eens gepofte zoete aardappel te eten. Ik ging voor een variant gevuld met crispy kikkererwten. Maar daar moest natuurlijk nog wat bij. Ik had zin om het lekker makkelijk te houden, en maakte er een simpele salade bij van cherry tomaatjes, rode ui, avocado en balsamicoazijn. Zo lekker!

vegan zero waste gepofte zoete aardappel met crispy kikkererwten vulling en salade van cherrytomaten, rode ui en avocado

Bij mijn bulkwinkel Little Plant Pantry verkopen ze ook vegan kaasjes, en ze zien er allemaal zoooo goed uit! We zijn ze allemaal om de beurt aan het uitproberen. De eerste twee hadden we vorige week, maar ben ik vergeten op de foto te zetten dus heb ik vorige week niks over geschreven. Die twee waren in elk geval al méga lekker! Deze week probeerden we de kaas waar ik het meest benieuwd naar was, maar die ik tot nu toe nog niet gespot had in de winkel. Hij moet namelijk 6 weken rijpen, en de vorige batch was al op. Ik was zo benieuwd naar deze, omdat ik als vegetariër altijd graag gerechten maakte met blauwe kaas en gekarameliseerde walnoten. Dit was altijd mijn gouden combi in gerechten, maar dit maak ik nu natuurlijk nooit meer.

En wauw, wat is deze fantastisch zeg! De smaak is eigenlijk gewoon precies die van blauwe kaas, alleen minder sterk en heftig. Zeker voor herhaling vatbaar! Het is echt een unicum dat we alledrie de vegan kazen die we tot nu toe van deze winkel geprobeerd hebben, stuk voor stuk lekker vinden. De meeste vegan kazen die we tot nu toe geproefd hebben waren namelijk geen groot succes. Maar zelfs mijn man vindt deze heerlijk en kan niet wachten om ze ook in gerechten te gaan proeven!

We wilden ze graag eerst even puur proeven op een toastje, maar we willen ze ook graag nog gesmolten in gerechten gaan uitproberen! Lijkt het je leuk als ik een keer een vegan kazen test doe met alle kazen van Little Plant Pantry? Waarin we zowel los gaan proeven, als in een gerecht, en ook kijken hoe ze reageren als ze verhit worden? Vegan kazen smelten namelijk niet altijd even goed. Ik ben in elk geval benieuwd!

vegan zero waste blauwe kaas van Little Plant Pantry op toast met gecarameliseerde walnoten

Vrijdag

VroegAh als ik lui was, maakte ik weleens vegetarische kip tandoori met zo’n wereldgerechten pakket van Knorr. Dit maakte ik dan met Vegetarische Slager kipstuckjes en Oatly haverroom in plaats van crème fraiche. Helaas kon ik dit toen ik volledig vegan ging sowieso al niet meer maken, omdat er melkpoeder in de zakjes zit, maar nu met minimal waste kan het natuurlijk hélemaal niet meer. Toch heb ik af en toe zin in de smaak hiervan, en dus besloot ik te kijken of ik hier een vegan verpakkingsvrije versie van kon maken. En dit is verrassend goed gelukt! Ik zocht online op wat voor kruiden er in de zakjes zitten van de marinade en de saus, en probeerde dit zo een beetje na te bootsen. Rijst had ik nog liggen, en in plaats van crème fraiche gebruikte ik kokosyoghurt. Dat laatste is uiteraard niet verpakkingsvrij, maar dit hebben we sowieso al in huis voor ons ontbijt, dus deze maaltijd heeft in elk geval geen éxtra verpakking gekost.

vegan zero waste kip tandoori met vegetarische slager kipstuckjes

Zaterdag

Voor ik met minimal waste begon, maakte ik in het weekend regelmatig bagels met hummus, verse zongedroogde tomaten en rucola. En letterlijk al deze dingen zaten altijd in een plastic verpakking; afbakbagels in plastic, verse zongedroogde tomaten in een plastic bakje, hummus van Maza uit een plastic bakje en rucola uit een plastic zakje. Oh, de gruwel! Ik besefte me dat ik weleens gehoord had dat je de bagels van Bagels & Beans ook mee kan nemen voor thuis. En bijna al hun bagels zijn ook nog eens vegan! Ze liggen verpakkingsvrij klaar in de winkel, en je kan ze zo meenemen in je eigen katoenen zak om thuis af te bakken. Hoog tijd om dus weer eens mijn bekende bagels te maken!

Voor zaterdag nam ik de sesam bagels mee. De hummus en zongedroogde tomaatjes kocht ik bij Twins Olives op de Albert Cuyp, en in plaats van rucola deed ik spinazie op de bagels. Rucola kan ik namelijk echt niet verpakkingsvrij vinden. Op zich was spinazie een prima vervanging. Alleen had ik er veel te weinig opgedaan waardoor je het amper proefde. Volgende keer meer dus! Maar verder zeker voor herhaling vatbaar en fijn dat we dit nu toch weer/nog kunnen eten!

vegan zero waste bagels met spinazie, hummus en zongedroogde tomaat

’s Avonds maakte ik de summer moussaka weer. Hij was echt mega goed gelukt dit keer! En zoals ik vorige keer aangaf; dit keer met de aardappelpartjes ernaast, omdat we dit lekkerder vinden.

vegan zero waste summer moussaka

Zondag

Voor zondag had ik ook bagels meegenomen; de alles-bagels! Deze belegde ik met hummus, gegrilde aubergine en granaatappelpitjes. Normaal is dit echt een top-combi, maar ik denk dat zo’n hele bagel iets te veel brood is om de aubergine en granaatappelpitjes combinatie tot zijn recht te laten komen. Je proefde het namelijk niet heel goed, terwijl er echt heel veel granaatappelpitjes op zaten. Deze combi is wel echt een aanrader, maar werkt beter op een geroosterd broodje denk ik!

vegan zero waste bagel met hummus, gegrilde aubergine en granaatappelpitjes

’s Avonds aten we op een familie-verjaardag, waar ze goed rekening hadden gehouden met onze vegan levensstijl en een heerlijke vegan chili hadden gemaakt!

Maandag Pasta met zelfgemaakte tomatensaus (dit recept), spinazie, kastanjechampignons,
edelgistvlokken & olijven
DinsdagRainbow wraps met hummus, paprika, rode kool, wortel & avocado + vegan kroket van
De Vegetarische Slager (diepvriesverpakking van 100% karton)
Woensdag Rode kool met appel en walnoten & aardappel partjes uit de oven
Donderdag Gepofte zoete aardappel gevuld met crispy kikkererwten + salade van cherry tomaatjes,
rode ui, avocado en balsamico azijn
VrijdagVegan kip tandoori
ZaterdagSummer moussaka van linzen, zwarte bonen, aubergine, courgette & aardappel
ZondagBij een familie verjaardag; vegan chili
0 comment
0

You may also like