Home Minimal Waste Minimal Waste Essentials uit Amersfoort

Minimal Waste Essentials uit Amersfoort

by Sonja

Vorige week vrijdag ging ik met mijn moeder een dagje naar Amersfoort, omdat ik naar de SMIR store en De Nieuwe Graanschuur wilde. SMIR is een winkel van Nicky en Jessie, die samen het blog Het Zero Waste Project runnen en ook een boek hebben geschreven met diezelfde titel. Het boek heb ik in mijn eerste week dat ik bezig ging met minimal waste al gelezen, en toen ik hun winkel ontdekte en zag wat ze allemaal verkochten, moest en zou ik erheen. Ze verkopen, kort samengevat, eigenlijk allemaal zero waste essentials en duurzame en eerlijke kleding en interieur spullen. Ik ging vooral voor de zero waste essentials uiteraard. Ik ben nog niet zo lang bezig, en er waren een aantal dingen die ik nog graag wilde aanschaffen om makkelijker minimal waste te kunnen leven, en ik was ook gewoon heel erg benieuwd naar de winkel.

Daarnaast zit in Amersfoort ook De Nieuwe Graanschuur. Dit is een bulkwinkel en biologische supermarkt. Het aanbod is hier ruimer dan bulkwinkel Little Plant Pantry in Amsterdam. Ze hebben hier ook allemaal schoonmaakmiddelen, afwasmiddel, handzeep, wasmiddel, en zelfs vaatwasmiddel in bulk! Little Plant Pantry, waar ik heenga, verkoopt vooralsnog alleen etenswaren en een aantal shampoo bars, face wash bars en body wash bars. Wel hoorde ik toevallig van de week dat ze ook bij Little Plant Pantry bezig zijn om een schoonmaakmiddelen sectie op te zetten!

In deze post laat ik zien wat ik allemaal bij SMIR en De Nieuwe Graanschuur heb gekocht, en vertel ik over een aantal dingen wat uitgebreider waarom ik het gekocht heb, wat je eraan hebt, waarom het duurzamer is en ook waar ik het in meenam! Want hoe neem ik nu vloeibare dingen mee uit een bulkwinkel? Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Wat ik allemaal kocht bij SMIR

 • Douchegel
  Nam ik mee in een oude verpakking van Etos douchegel, waar ik de labels vanaf heb gehaald.
 • 2 glazen flesjes
  Om appelazijn en balsamicoazijn in te bewaren. In de koelkast heb ik wel nog flesjes uit de supermarkt staan, maar deze hebben een dusdanige opening dat je ze niet goed kan hervullen. Deze leken me dus handiger.
 • 4 glazen liter potten
  Ik heb een aantal potten uit de supermarkt in gebruik (o.a. mosterd, mayonaise, etc.), waarvan ik had bedacht dat ik die kan gebruiken voor mijn bulk ingrediënten zodra ze op zijn. Op dit moment loop ik er alleen tegenaan dat ik de potten niet snel genoeg leegmaak, haha! Het gebeurt nu regelmatig dat ik een nieuw ingrediënt koop in de bulkwinkel, maar eigenlijk geen pot heb om het in te bewaren. Dus daarvoor komen deze potten goed van pas.
 • 1 glazen 500 ml pot
  Ik had baking soda gekocht in zo’n kartonnen doosje, omdat ik het nergens verpakkingsvrij kon vinden. En van Nicky en Jessie kreeg ik de tip om deze wel in een pot te bewaren, omdat je er dan veel langer mee doet. Overigens kan je in hun winkel gewoon baking soda in bulk kopen, dus voor de volgende keer weet ik dat ook weer!
 • Houten afwasborstel met verwisselbare kop
  We gebruiken nu een plastic afwasborstel, maar zodra deze aan vervanging toe is, gaan we over op deze houten. Mét een verwisselbare kop, dus tegen de tijd dat hij vervangen hoeft, hoef je alleen de kop weg te gooien, en deze is volledig biologisch afbreekbaar! Ik kocht er gelijk ook al zo’n los kopje bij.
 • Denttabs
  Dit zijn een soort tabletjes, waar je op kauwt en vervolgens met je natte tandenborstel overheen gaat, zodat je het kan gebruiken als tandpasta! Mijn man vindt ze niet fijn, maar mij bevallen ze op zich wel. Ik ga toch nog even doorzoeken of ik iets anders kan vinden. Het scheelt uiteraard al in afval als ik geen tandpasta uit een tube meer gebruik, maar als mijn man ook op verpakkingsvrije, of op mijn minst plastic-vrije, tandpasta overgaat, is het natuurlijk nog beter!
 • Conditioner bar
  Deze heeft mijn bulkwinkel niet, en deze wil ik graag gaan proberen zodra mijn huidige vloeibare conditioner van de Etos op is!
 • Blikje voor conditioner bar
  Om de conditioner bar in mee te nemen als je op vakantie gaat.
 • Herbruikbaar theezakje
  Deze kwam ik toevallig tegen in de winkel en wil ik graag gaan uitproberen. Ik was al aan het nadenken hoe ik het wil gaan aanpakken als onze theezakjes uit de supermarkt op zijn. Er zit namelijk vaak plastic in theezakjes, bovendien zitten ze per stuk in een papiertje, vervolgens met zijn allen weer in een doosje, en dan daaromheen ook weer een plasticje. De frustratie die ik hier nu bij voel is real, haha! Zodra deze op zijn, wil ik dus over op losse thee. Dit verkoopt de bulkwinkel overigens ook, maar ook bij Simon Lévelt kan je hiervoor terecht. Ik had al zo’n theezeef-knijpertje te leen van mijn ouders die ik wil gaan uitproberen, maar dit lijkt me ook wel wat! Een herbruikbaar theezakje lijkt me lastiger schoonmaken dan zo’n theeknijper, maar als je er meerdere van hebt, wat je toch nodig hebt voor als je bezoek hebt, dan nemen herbruikbare theezakjes natuurlijk wel een stuk minder ruimte in. Ik kocht er voor nu dus even één om uit te proberen. Maar als het bevalt dan ga ik er zeker meer kopen. Ze zijn namelijk ook nog eens maar 50 cent per stuk!
 • Scrub pad
  Dit is waarschijnlijk niet voor wat je denkt, haha! Ik kreeg de tip om de conditioner bar niet te laten drogen in het bakje, maar deze alleen te gebruiken om ‘m in te vervoeren. Deze scrub pad is dus bedoelt om mijn conditioner bar op te laten drogen, omdat er dan meer lucht bij komt dan als hij in het bakje ligt. Je kan deze natuurlijk voor elke soort zeep gebruiken!
 • Bamboe rietje
  Ik drink eerlijk gezegd niet heel vaak uit een rietje, en daarom heb ik er ook maar één meegenomen. Maar voor de keren dat ik dat wel doe, heb ik dan nu deze! Ziet er ook nog eens heel leuk uit!
 • Ragger om bamboe rietje mee schoon te maken
  De houten afwasborstel past uiteraard niet in dit rietje, dus heb ik dit tooltje erbij gekocht om ‘m goed schoon te kunnen maken.
 • Bamboe tandenborstel
  Ik heb al eerder een bamboe tandenborstel gehad van Next Brush, al voor ik met minimal waste begon. Helaas zorgde deze ervoor dat mijn mondhoek openscheurde. Echt met bloed en alles, en daarna 2 a 3 weken lang een heel charmant korstje erop. Ik weet niet waar het precies aan lag, maar mijn mond en de Next Brush waren duidelijk geen match. Mijn man had en heeft namelijk nergens last van. Die gebruikt de Next Brush nog steeds! Maar ik geef niet op, en ga dus nu een andere bamboe tandenborstel proberen. Namelijk deze van Humble Brush! Hij heeft nog roze haartjes ook!
 • Bulkzakjes (in verschillende formaten)
  Bulkzakjes kan je gebruiken om groenten en fruit in mee te nemen, maar ook om in de bulkwinkel kikkererwten, noten, pasta, rijst, etc. in mee te nemen. Vervolgens doe je die thuis dan in je glazen potten, maar dit scheelt heel erg in gewicht onderweg! Ik merkte alleen dat ik het fijn vind om de groenten thuis ook nog in de bulkzakjes in de koelkast te bewaren, omdat anders alles door elkaar gaat. En ook moeten ze af en toe in de was. Toch handig dus om er wat meer te hebben!
 • Herbruikbare koffiefilter
  Van deze wist je al dat ik ‘m wilde hebben! Ik had eigenlijk verwacht dat ze deze niet zouden hebben, maar ik wilde toch even ons bezoekje afwachten voor ik ‘m online zou bestellen. En ze hadden ‘m gewoon! Woooeeee! Dat scheelt een heleboel koffiefilters!
 • Houten haarborstel
  Ik gebruik nu een plastic haarborstel, en alhoewel het weggooien van deze haarborstel uiteraard zorgt voor plastic afval, wilde ik toch graag over op deze houten. Ik gebruik mijn huidige haarborstel al jáaaaaaaaren, en elke winter merk ik weer dat ik super statisch haar krijg als ik mijn haar borstel. Toevallig hoorde ik laatst van mijn vader dat een houten borstel, naast dat het veel beter is voor het milieu en er veel leuker uitziet, ook nog eens zorgt dat je haar niet statisch wordt! Win-win-win! Vooralsnog krijg ik er geen statisch haar van, maar het is dan ook nog geen winter. To be continued!
Herbruikbare koffiefilter in actie!

De Nieuwe Graanschuur

 • Schoonmaakdoekjes
  Ik had nieuwe nodig, en deze zijn biologisch gemaakt en zitten in een kartonnen verpakking, in plaats van een plastic verpakking zoals je vaak in de supermarkt of de HEMA o.i.d. ziet.
 • Handzeep
  Meegenomen in een oude literfles van handzeep van de Kruidvat. Deze literflessen kocht ik vroeger altijd al als manier om verpakkingen te besparen. Éen grote plastic fles is namelijk in totaal minder plastic dan meerdere kleine plastic flesjes. Met deze fles vulde ik dan onze zeeppompjes in de keuken en het toilet. Nu blijf ik ‘m gebruiken om handzeep in bulk te kopen!
 • Appelzijn
  Meegenomen in één van de flesjes die ik bij SMIR kocht.
 • Natuurazijn
  Om mee schoon te maken. Voor heel veel schoonmaak klusjes heb je genoeg aan een combinatie van azijn en baksoda! Ik heb wel altijd appelazijn en balsamicoazijn in huis, maar natuurazijn of schoonmaakazijn is veel goedkoper!
 • Olijfolie
  Olijfolie kan ik ook gewoon kopen bij mijn eigen bulkwinkel, maar ik had net een nieuwe glazen 750 ml fles leeg van ginger beer. De flesjes die ik nu gebruik voor olie zijn maar 350 ml en deze maak ik soms al binnen een week op, en aangezien ik maar één keer per week naar de bulkwinkel ga, is dat dus niet hel handig. Vanaf nu wil ik deze fles daarvoor gaan gebruiken!
 • Allesreiniger
  Meegenomen in een oude verpakking van glasreiniger van AH.
 • Koffie
  De koffie was hier een stuk goedkoper dan in mijn eigen bulkwinkel, dus ik wilde deze graag uitproberen. Ik nam het mee in één van de potten die ik bij SMIR kocht.
 • Chocolade snacks
  Bij De Nieuwe Graanschuur hebben ze ook allemaal koekjes en chocolade snacks in bulk! Ik nam van alledrie de vegan chocolade snacks een beetje mee; chocola gevuld met gember, amandelen met chocola eromheen en choco-kokos-amandel balletjes. Allemaal zijn ze super lekker! Die met gember is wel een beetje apart. Mijn favoriet is die met kokos.
 • Olijven
  Olijven koop ik normaal bij Olives & More of op de Albert Cuyp, maar aangezien ik ze nu nodig had en ze ze hier ook hadden, nam ik hier zwarte Kalamata olijven mee. Ze waren heerlijk!
De Nieuwe Graanschuur: azijn, olie, sojasaus, etc.
De Nieuwe Graanschuur: rijst, peulvruchten, etc.
De Nieuwe Graanschuur: schoonmaakmiddelen, zeep, etc.

Alles bij elkaar ben ik dus héél goed geslaagd! In het kader van minimal waste wil ik sowieso eigenlijk zo weinig mogelijk nog kopen, maar dit zijn stuk voor stuk dingen waarmee ik afval makkelijker kan voorkomen! Ik ben in elk geval heel blij met al mijn nieuwe zero waste essentials! Zaten er nog dingen bij waarvan je niet wist dat het bestond? Of wellicht die je zelf nu ook gaat uitproberen? Ik ben heel benieuwd!

5 comments
0

You may also like

5 comments

Nathalie 9 september 2019 - 10:26

Wat een leuke post! Zelf ben ik al een keertje bij Smir geweest. Echt een leuk winkeltje. Volgende keer ga ik ook even naar de Nieuwe Graanschuur!

Sonja 9 september 2019 - 12:55

Dankjewel Nathalie! Leuk om te horen! Smir is echt heel leuk he?! De Nieuwe Graanschuur is ook echt een aanrader, dus ik zou inderdaad zeker gaan de volgende keer! 😀

Review | Conditioner Bar van Shampoobars.nl via SMIR – Sonja | Vegan – Minimal Waste – Fair & Slow Fashion 24 september 2019 - 19:17

[…] kocht ik bij SMIR in Amersfoort de kokos conditioner bar van Shampoobars.nl. Voordat ik over ging op deze wilde ik mijn oude […]

Selina 28 september 2019 - 16:52

Can I ask what job you do? I’m looking forward to seeing some fashion posts as well

Sonja 1 oktober 2019 - 12:30

Hi dear! I’m working for an online fully vegan & fair department store, currently only available in the Netherlands and Belgium! Fashion posts will come as soon as I have something to share in the fair and slow fashion department 🙂 I’m not doing any fashion collaborations anymore right now, and I don’t want to shop too much and only want to buy fully vegan & fair and as sustainably as possible. But I actually have a second hand bag coming in through United Wardrobe, so I’ll definitely be sharing a post about that soon!

Comments are closed.