Home Minimal Waste Food Diary | Week 6

Food Diary | Week 6

by Sonja
vegan zero waste salad

Hee, wat is dat?! Er staat opeens ‘Food Diary’ boven deze post in plaats van ‘Minimal Waste Diary’! Ik merkte dat het in de eerste weken werkte om het ‘Minimal Waste Diary’ te noemen, omdat het ging over hoe ik bezig was met minimal waste, en in het begin focuste ik hierbij vooral op ons eten. Inmiddels komen er veel meer dingen bij en merk ik dat ik, als ik in de diaries zowel ons weekmenu als overige dingen wil bespreken, het allemaal een beetje van de hak op de tak gaat. Het lijkt me nu dus overzichtelijker om één keer per week een ‘Food Diary’ te plaatsen, en daarnaast tussendoor posts te plaatsen over andere minimal waste onderwerpen. Hierdoor weet jij ook beter waar een post over gaat en of je het interessant gaat vinden om te lezen! Deze posts kunnen over alles gaan wat met veganisme, minimal waste of fair en slow fashion te maken heeft, en zullen nog steeds gaan over mijn ervaringen. Ik neem je dus nog steeds mee in mijn weg naar zoveel mogelijk minimal waste leven, maar op een iets overzichtelijkere manier, haha! Sommige posts zullen korte tips zijn of ervaringen die ik heb opgedaan, en andere zullen juist weer wat langer en gedetailleerder zijn. Anyway, voor nu dus over naar ons weekmenu van week 6!

Maandag

Op maandag aten we een van onze minimal waste favorieten; de Indonesische witte kool met kastanjechampignons en tempeh! Ik maakte ‘m dit keer zelfs zónder dat ik de witte kool eerst gebruikt had voor een salade. We zijn echt fan dus! Ik maakte extra veel, zodat we de helft konden invriezen. De tempeh had ik ook nog in de vriezer liggen. In week 2 of 3 heb ik namelijk een enorme lading tempeh gekocht bij de toko om in te vriezen, zodat ik er niet elke keer heen hoef als ik het wil gebruiken in een gerecht.

vegan zero waste dinner

Dinsdag

Op dinsdag waren mijn man en ik alweer 7 jaar samen, en dat vierden we door uit eten te gaan bij één van onze favoriete restaurants; Bloem! Bij Bloem hebben ze lekker veel vegan opties (alle toetjes zijn vegan!), maar het is geen volledig vegan restaurant. Helaas ben ik helemaal vergeten foto’s te maken van ons eten. Als voorgerecht deelden we het taartje van gegrilde groenten en onze twee hoofdgerechten deelden we ook; de salade falafel en shiitake en biet bowl. Daarnaast namen we ook nog een portie zoete aardappel partjes. Als er zoete aardappel friet of partjes op het menu staan, dan kunnen we ons gewoon nooit inhouden en móeten we het bestellen, haha! Daarna zaten we aardig vol, maar we wilden toch graag de espresso panna cotta uitproberen, dus die deelden we ook. En wat was ‘ie heerlijk zeg! Wij delen trouwens meestal alle gerechten die we uitkiezen in een restaurant, omdat we dan meer van alles kunnen proeven en toch ongeveer dezelfde smaak hebben. Heel fijn als je, net als ik, vaak niet kan kiezen, haha!

Woensdag

Ik stuurde een tweet naar De Vegetarische Slager met de vraag of hun diepvries verpakking van 100% karton is, of dat er een plastic coating aan de binnenkant zit. En hij blijkt dus van 100% karton te zijn! Drie hoeraatjes! Héél vaak zit er aan de binnenkant van een kartonnen vries-verpakking namelijk een plastic coating, waardoor de verpakking bij het rest afval moet en dus niet te recyclen is. Wij zijn al heel lang fan van de kipstuckjes van De Vegetarische Slager en we aten de salade die we op woensdag aten vóór we met minimal waste begonnen eigenlijk wekelijks. Helaas is de verpakking uit de reguliere koeling van plastic, en deze wilde ik dus eigenlijk echt niet meer kopen. Nu de vriesverpakking van 100% karton blijkt te zijn, mag ik het dus weer af en toe van mezelf kopen! Ook niet elke dag natuurlijk, want karton is en blijft ook een verpakking, maar dit is in elk geval te recyclen en een van de minst vervuilende verpakkingen die er is! Jee!

Ohja, de salade, haha! Ik zou het bijna vergeten! Deze vinden wij dus heel lekker en maak ik dus heel vaak. Onderop ligt een laagje gemengde sla, die je bijna niet meer kan zien door de toppings, haha! Ik kookte 2 bieten, sneed deze vervolgens met de keukenmachine in plakjes. Ook sneed ik wortel in plakjes met de keukenmachine. Deze gaan dan even 20 minuutjes met een beetje olie vermengd in de oven. Ondertussen bak ik de kipstuckjes in wat olie. Beiden laat ik daarna afkoelen voor ze de salade in gaan. Ook gaat er komkommer in, voor mijn man ook cherrytomaatjes en voor mezelf pompoenpitjes. De dressing is een simpele mix van mosterd en agavesiroop. Een heerlijke vegan versie van honing-mosterd dressing! Overigens maak ik deze salade normaal ook met avocado, maar dat was ik dit keer helemaal vergeten. Deze salade is écht een aanrader!

vegan zero waste salad

Donderdag

Op donderdag maakte ik weer eens een bananenbrood. Dit bananenbrood heb ik een tijd lang heel vaak gemaakt, en nu maak ik ‘m gewoon eens in de zoveel tijd. Hij is hartstikke lekker en zonder toegevoegde suikers. Ik doe ook altijd nog blauwe bessen en pecannoten erin. Dit keer ging ik voor walnoten, omdat mijn bulkwinkel vooralsnog geen pecannoten heeft. Hij was weer heerlijk! En veel te snel op, haha!

vegan zero waste banana bread

Die avond aten we het laatste restje curry uit de vriezer. Ik mengde het dit keer met broccolirijst. Hiervan had ik voor ik met minimal waste begon een zak gekocht van Bonduelle, en ik wil deze dingen zoveel mogelijk opmaken, zodat er meer ruimte in de vriezer komt voor zelfgemaakte maaltijden. Ook maakte ik er natuurlijk weer naan bij!

vegan zero waste curry and naan

Vrijdag

Op vrijdag ging ik met mijn moeder naar Amersfoort. Ik wilde heel graag de SMIR store en De Nieuwe Graanschuur bezoeken, en mijn moeder was ook wel benieuwd. Dit zijn een zero waste winkel en een bulkwinkel, en ik heb echt heel veel handige zero waste essentials aangeschaft! Hier komt later een aparte post over online!

In Amersfoort lunchte we bij Het Lokaal. Ik nam het tempeh broodje. Later namen we ook nog een drankje bij Blur Your Life, waar ze herbruikbare gouden rietjes in de drankjes serveerden! Ook hadden ze een heerlijke nacho bowl met vegan cheddar kaas op het menu staan!

vegan zero waste lunch
vegan nachos

Vrijdagavond wilde ik het eten simpel houden. Ik haalde een portie falafel uit de vriezer die ik in week 2 of 3 maakte met pulp van de slowjuicer. Daarnaast maakte ik zoete aardappelpartjes uit de oven en gegrilde aubergine en paprika. De aubergine grilde ik zelf in de grilpan, en de paprika kwam nog uit zo’n vriezerzak van Bonduelle. Je merkt wel; ik was erg fan van deze zakken voor ik met minimal waste begon, haha! Ze zijn bijna op!

vegan zero waste dinner

Zaterdag

Een herhaling van een recept uit week 1! Deze courgette spaghetti maakte ik vroeger altijd met een potje vegan pesto uit de supermarkt, maar ook het gebruik van potjes wil ik een beetje meer ontwijken nu. Voor zo’n gerecht had ik ook meteen het hele potje nodig, dus probeerde ik in week 1 dit gerecht uit maar dan met guacemole als saus. En het was zo lekker dat ik het nu dus weer maakte! Ik topte het af met cherry tomaatjes, walnoten en olijven. Overigens heb ik er na de foto nog veel meer walnoten en olijven aan toegevoegd, want dat is gewoon heel lekker en zorgt dat het wat vullender wordt. Maar dan kon je de courgette eronder bijna niet meer zien, dus heb ik dat pas na de foto gedaan. Heel lekker!

Overigens had ik een hele dikke en kromme courgette van de biologische supermarkt. En normaal ben ik helemaal voor gekke vormen groenten. Die trouwens helemaal niet zo gek zijn. Alle vormen zijn normaal en één groentensoort komt gewoon in een heleboel vormen en maten van nature, maar doordat supermarkten alleen de zogenaamd perfecte groenten willen inkopen denken wij dat de andere vormen raar zijn. Maargoed, dat terzijde, haha! Om je courgette door de spiralizer te halen is het toch wel handig als hij vooral niet te dik is. Krom is nog op te lossen door ‘m in het kromme gedeelte in tweeën te snijden en in twee delen door de spiralizer te halen. Maar mijn courgette was dus te dik voor de spiralizer. Ik heb nog geprobeerd om ‘m in de lengte door te snijden, maar blijkbaar werkt het dan niet en moet de groente die je erin doet toch echt een ronde vorm hebben. Het ging in elk geval helemaal mis, haha! Ik loste het op door de courgette met de keukenmachine te raspen. Op zich ook prima, maar echt courgette spaghetti wordt het dan niet.

vegan zero waste courgette noodles pasta spaghetti

Zondag

Op zondag maakte ik een gerecht dat ik voor minimal waste heel vaak maakte; enchiladas uit de oven naar dit recept van De Groene Meisjes. Omdat ik het inmiddels zo vaak gemaakt heb, is het wel een beetje mijn eigen versie geworden, maar nu ik een aantal dingen zelf moest maken, omdat ik geen verpakkingen meer wil gebruiken, werd het nog meer mijn eigen versie! Normaal is dit eigenlijk een redelijk lui gerecht; kant-en-klare wraps, linzen uit blik, gezeefde tomaat uit een pakje, gesneden olijven uit blik én een mexicaanse kruiden zakje. Dit keer kookte ik de linzen en maakte ik zelf de wraps. Tot zo ver niks nieuws, want dat heb ik allebei al meerdere keren gedaan sinds ik met minimal waste bezig ben.

Wat vooral nieuw was, was het zelf maken van de gezeefde tomaat. Dit bleek echt súper simpel te zijn! Het kost natuurlijk wel even tijd, en dit keer maakte ik alleen zoveel als ik nodig had, maar je kan hier natuurlijk ook in één keer veel van maken en verdelen over kleinere potjes, zodat je de keren daarna gewoon één zo’n potje kan pakken. Je snijdt de tomaten in grove stukken, doet een héél klein laagje water in de pan, kookt ze hierin een tijdje tot ze uit elkaar vallen, en dan doe je dit door een zeef. Je hebt hier speciale zeven voor waarmee je het extra snel kan doen, maar ik gebruikte gewoon mijn normale zeef en drukte de tomaten erdoor met een spatel. Het vocht dat door de zeef gaat vang je op in een bakje, en dat is dan je gezeefde tomaat! Easy as that! De volgende keer heb ik voor dit gerecht wel iets meer gezeefde tomaat nodig, maar dat weet ik dan ook nu. Mocht je benieuwd zijn; ik gebruikte 6 tomaten en dit werd 350 ml gezeefde tomaat. Voor dit gerecht zou ik normaal 500 ml gebruiken, dus de volgende keer heb ik 8 a 9 tomaten nodig.

Verder zocht ik op welke kruiden er allemaal in zo’n Mexicaanse kruiden zakje zitten, en maakte heel simpel mijn eigen mix. Ook van de kruiden mag er volgende keer wat meer in, maar ook nu was hij al heel lekker! Ik serveer dit gerecht altijd met de allersimpelste guacemole ooit; gewoon avocado pureren in de keukenmachine. Heerlijk!

vegan zero waste enchiladas

Weekmenu

Maandag Indonesische witte kool met kastanjechampignons en tempeh
DinsdagVenkelsoep met broodje
Woensdag Uit eten bij Bloem voor ons 7-jarig jubileum
Donderdag Salade met wortel en biet uit de oven, komkommer, vegetarische slager kip
(kartonnen vriesverpakking!), pompoenpitjes & mosterd-agavesiroop dressing
VrijdagGegrilde groenten, zoete aardappel partjes uit de oven & falafel
(van de batch van week 2 uit de vriezer)
ZaterdagCourgette spaghetti met avocado sausje, cherry tomaatjes, walnoten & olijven
ZondagEnchiladas uit de oven met gezeefde tomaat, linzen en olijven vulling & guacemole
0 comment
0

You may also like