Home Minimal Waste Minimal Waste Diary | Week 5

Minimal Waste Diary | Week 5

by Sonja

Deze week probeerden we een aantal verpakkingsvrije snacks, zowel van bulkwinkel Little Plant Pantry als van het net nieuw geopende Oliver Green! Verder kocht ik een nieuwe zero waste essential; de bakmat, en deel ik deze week ons weekend ontbijt / lunch. In het weekend ontbijten en/of lunchen we vaak graag uitgebreid, dus dat leek me leuk om ook een keer te laten zien! Ook herhaalde ik een aantal succes-recepten, maar probeerde ik ook nieuwe gerechten uit! Ik hoop dat jullie er weer wat inspiratie uit kunnen halen!

Maandag

Ik had bloemkool, zoete aardappel en kikkererwten over, en daar besloot ik iets simpels maar lekkers mee te maken. Ik maakte gekruide crispy kikkererwten uit de oven. Super lekker, net een soort gezonde borrelnootjes, haha! De bloemkool ging ook met wat kruiden de oven in, én ook de zoete aardappel ging in de oven. Alles bij elkaar dus inderdaad simpel, maar lekker!

Dinsdag

Voor het begin van deze week had ik duidelijk zin in simpele gerechten, want op dinsdag maakte ik weer venkelsoep, met een broodje erbij. Altijd goed! Op dinsdag ging ik ook weer naar bulkwinkel Little Plant Pantry. Elke keer dat ik er was, stonden daar allemaal snacks en taartjes me aan te gapen, en ik had besloten vanaf nu elke keer iets hiervan mee te nemen om uit te proberen. Dit keer werden dat de chocoladetaart en de chocolate chip cookies. Die laatsten hebben we helaas weggeschrokt voor ik kon bedenken er een foto van te maken, haha! Maar lekker waren ze zeker! De taart staat wel op de foto en aten we op dinsdag als toetje. Hij was net zo lekker als hij eruit ziet! Volgende keer gaan we dus zeker weer wat proberen!

Woensdag

Vorige week had ik extra veel van de Indiase curry gemaakt, zodat we er nog twee keer van konden eten. Op woensdagochtend haalde ik het bakje uit de vriezer, zodat het ’s avonds snel warm te maken was, en maakte ik er nog naan bij. Heerlijk!

Donderdag

Op donderdag kwamen 5 collega’s van mijn man eten en spelletjesavond doen. Ik had in eerste instantie het plan opgevat om een plaattaart te maken met hummus, ras el hanout kruiden en gegrilde groenten. Deze plaattaart maakte ik altijd met vegan bladerdeeg uit de supermarkt, maar helaas zit er plastic in die verpakking en was dat nu dus geen optie. Ook zou er één iemand aanwezig zijn met een tarwe-allergie, waarvoor ik speciaal haverbloem had gekocht. Ik had de afgelopen dagen al geprobeerd zelf bladerdeeg te maken met deze haverbloem, maar dit was verre van een succes; het deeg viel uit elkaar in de oven en het leek in de verste verte niet op bladerdeeg. Mijn laatste proefje met gewoon tarwebloem lukte wel, maar helaas had ik geen tijd meer om hier een grotere bruikbare batch van te maken, en moest ik hoe dan ook nog een ander plan maken voor de persoon met de tarwe-allergie.

Uiteindelijk besloot ik er dus tortilla wrap pizza’s van te maken. Ik maakte zelf tortilla wraps met tarwebloem, en één met haverbloem. Ook deze lukte overigens minder goed dan die met tarwebloem, maar het deeg viel in elk geval niet uit elkaar, waardoor ik ‘m wel als bodem voor de plaattaart-meets-tortilla-pizza kon gebruiken. Al met al was het goed gelukt en smaakte het goed. Maar eerlijk gezegd is de versie met bladerdeeg wel nóg lekkerder. De volgende keer dus wel met zelfgemaakte bladerdeeg!

Ook maakte ik als voorgerecht nog bruschetta van ciabatta die ik bij een bakker verpakkingsvrij had gekocht, met olijfolie, cherry tomaatjes en basilicum. Maar deze vergat ik op de foto te zetten, oeps! Lekker was het wel 😉

Vrijdag

Op vrijdag maakte ik mijn eigen tomatensaus van trostomaten, cherry tomaten én de zongedroogde tomaten die ik nog over had van mijn batch die ik een aantal diaries terug maakte voor in de hummus. Ik maakte gelijk een liter, waardoor ik het hierna nog een aantal keer kon gebruiken zonder elke keer opnieuw saus te hoeven maken. Het recept voor deze saus komt maandag of dinsdag online! Ik maakte er dit keer pasta mee met spinazie, kastanjechampignons en cherry tomaatjes. Voor herhaling vatbaar!

Zaterdag

Zoals ik in de intro al zei, eten wij in het weekend vaak een uitgebreid ontbijt of een uitgebreide lunch. Meestal gaan we voor een uitgebreid ontbijt, maar af en toe verplaatsen we dit naar de lunch. Op zaterdag was het een uitgebreid ontbijt. Ik maakte vegan banana pancakes! Zooooo lekker!

Die middag liep ik mee met de Animal Rights March. Wat een ervaring was dat zeg! Ik had nog nooit eerder meegelopen met een protest of mars, en ik wilde graag meedoen. Heel fijn om met zo’n grote groep mensen te zijn die allemaal hetzelfde denken als jij en de dieren willen helpen. Na afloop was ik dus héél moe, en het was ook super warm geweest, dus aten we een simpele salade én een mini-restje van de pasta van gisteren. Deze salade is trouwens áltijd goed; sla, komkommer, paprika, wortel, avocado, olijven, walnoten, en een scheutje olijfolie en balsamico-azijn. Super simpel, maar ook super lekker!

Zondag

Op zondag werd het uitgebreide ontbijt een lunch. Oliver Green was die dag voor het eerst open, met nog een beperkt menu, en ik besloot even een kijkje te gaan nemen. Oliver Green is een nieuw take-away restaurant dat zowel ’s ochtends, ’s middags als ’s avonds open is en volledig vegan is! Jee! Ik nam bananenbrood mee, en een mango energy reep. Beiden uiteraard in mijn eigen bakje! De mango-reep was lekker van smaak, maar voor ons helaas te zoet. Het bananenbrood was heerlijk! Vanaf volgende week hebben ze ook broodjes en salades, dus dan kom ik zeker nog terug!

Daarnaast nam ik nog wat verse broodjes bij de Albert Heijn mee in mijn eigen katoenen zak, die ik thuis nog even kort opwarmde in de oven, zodat we lekkere warme broodjes hadden. Hier smeerden we heerlijke hummus van de Turk op! En we dronken er nog een wortel-sapje bij. Heerlijke lunch zo!

Op zondag maakte ik mijn zoete aardappel pizza weer. En dit keer maakte ze ik op de bakmatten die ik deze week gekocht heb. Mijn bakpapier was opgegaan, en dus ging ik op zoek naar bakmatten. Ik gebruik regelmatig twee bakplaten tegelijk tijdens het koken, dus ik wilde er gelijk twee kopen die qua formaat mooi passen op mijn bakplaten. Deze vond ik bij Duikelman in De Pijp. Ik ben er zó zó zó blij mee!!! Je kan de pizza direct op de bakmat uitrollen en deze dan in één keer op de bakplaat leggen. Geen gedoe met een pizzabodem die aan het aanrecht blijft plakken en daardoor scheurt of met het optillen helemaal uit zijn vorm raakt. Top! Bovendien glijdt alles er na het bakken zó vanaf en zijn ze mega makkelijk schoon te maken. Ik ben fan! Voor de pizza gebruikte ik de saus die ik vrijdag gemaakt had, en ik belegde de pizza met gegrilde aubergine en paprika, en olijven. Zóoooooo lekker!

Weekmenu

Maandag Crispy kikkererwten + bloemkool uit de oven + gepofte zoete aardappel
DinsdagVenkelsoep met broodje
Woensdag Curry (uit de vriezer van vorige week) + zelfgemaakte naan
Donderdag Bruschetta met cherry tomaten + tortilla wrap pizza met hummus & gegrilde groenten
VrijdagPasta met zelfgemaakte pastasaus, spinazie, kastanjechampignons & edelgistvlokken
ZaterdagSalade met komkommer, paprika, wortel, avocado, olijven & walnoten + restje pasta
ZondagZoete aardappel pizza met zelfgemaakte pizzasaus, gegrilde groenten & olijven

Conclusie

Het gaat allemaal al steeds meer vanzelf! Wel is er deze week weer een product bijgekomen dat is opgegaan, maar wat ik nog niet verpakkingsvrij kan vinden; bakpoeder. Ik heb al een beetje gegoogled, en het lijkt erop dat het een glazen pot gaat worden, maar dat laat ik zeker nog zien tegen de tijd dat ik het gekocht heb! Volgende week ga ik trouwens naar Amersfoort om De Nieuwe Graanschuur en de SMIR store te bezoeken. De Nieuwe Graanschuur is een heel uitgebreide bulkwinkel en SMIR is de winkel van Jessie en Nicky van Het Zero Waste Project boek en blog, waar ze heel veel zero waste essentials verkopen, maar ook schoonmaakmiddelen, shampoo en meer van dat soort dingen in bulk! Ik heb er echt heel veel zin in! Dus mocht je benieuwd zijn; volgende week ga ik daar alles over delen!

0 comment
0

You may also like