Home Minimal Waste Minimal Waste Diary | Week 1 & 2

Minimal Waste Diary | Week 1 & 2

by Sonja

Ik ging dus beginnen met minimal waste leven. Hoe ik dit in eerste instantie ben gaan aanpakken is door zeer grotendeels verpakkingsvrij boodschappen te gaan doen. Hierbij let ik voornamelijk op plastic, omdat dit heel verpakkingsmateriaal is. In deze allereerste minimal waste diary van mijn eerste twee weken kan je lezen hoe ik dit heb aangepakt en hoe het ging. En bij elke week kan je ook een overzicht vinden van wat we als avondeten hebben gegeten.

Week 1

Voor ik ging beginnen, heb ik een foto gemaakt van al het plastic dat we in de eerste 4 dagen nadat we terugkwamen van onze huwelijksreis hadden verzameld. Ik vind het echt bizar veel. Dit was dan ook voor mij een goede motivatie om aan de slag te gaan.

Verpakkingsvrije bulkwinkel

Ik had al ontdekt dat de Little Plant Pantry in Amsterdam-West zit. De Little Plant Pantry is een zogenoemde bulkwinkel. Dit houdt in dat je er héél veel verschillend, voornamelijk lang houdbaar en droog, eten kan kopen en in je eigen herbruikbare zakjes of potten mee kan nemen. En alles wat ze verkopen is ook nog eens vegan! Ze hebben noten, heel veel soorten gedroogd fruit, kikkererwten, verschillende soorten bonen, gedroogde maïs, verschillende soorten rijst, linzen, havermout, kruiden, bloem, shampoo, en zelfs chocolate chips en olijfolie en andere oliën uit een tap. Ze verkopen zelf ook de potten en biologische katoenen zakjes waarin je het allemaal mee kan nemen, als je net als ik net begint. En het leuke is; er zitten tegenwoordig in veel meer steden in Nederland al zulke bulkwinkels!

Ik had dus in elk geval bedacht om hier gelijk de eerste dag heen te gaan, wat potten en zakjes daar te kopen, en te beginnen. Helaas bleken ze op maandagen gesloten te zijn, en kon ik hier dus pas op dinsdag heen, en moest ik voor mijn eerste dag iets verzinnen met dingen die ik al in huis had, en met groenten van de groenteboer. Ik heb nog een hele verzameling rijst liggen, dus het werd een simpel rijstgerecht met groenten en ketjap.

Dinsdag

Op dinsdag ging ik dus eindelijk naar de Little Plant Pantry. En wat was het leuk! De eigenaren, Maria en Winter, zijn super aardig en heel behulpzaam. Ik merkte al gelijk dat deze manier van boodschappen doen veel gezelliger en persoonlijker is. Ik gaf aan dat het mijn eerste keer in zo’n winkel was en Maria legde me alles uit. Ik kwam thuis met allemaal potten en zakjes, en een flesje olijfolie. Ik werd er gelijk heel vrolijk van toen ik het thuis allemaal uitstalde in mijn keuken. Jee!

Ik had mezelf ten doel gesteld om een vegan pizza met zoete aardappelbodem te maken, met marinara saus en gegrilde groenten, en dat allemaal verpakkingsvrij. Mijn man is namelijk ongeveer gelijk met de start van mijn minimal waste project vegan geworden. Hiervoor was hij vegetariër. En om mijn man zijn eerste week als veganist in te luiden leek het me een goed idee om hem gelijk te laten proeven dat hij de kaas echt niet hoeft te missen. Ik maakte deze zoete aardappel pizza toen ik nog vegetariër was namelijk wel vaker, en het experiment met vegan kaas op de pizza vond hij niet echt geslaagd, dus tot zijn verdriet had ik de pizza al heel lang niet meer gemaakt. Tot nu dus! Ik besloot de pizza met marinara saus te maken, omdat deze saus smaakvoller is dan een normale pizzasaus, en daardoor zul je dus minder snel iets missen op deze pizza. De marinara maakte ik zelf van verse tomaten en kruiden, zodat ook de saus verpakkingsvrij was. Ik deed er gegrilde groenten op, en hij was heerlijk! Newly vegan husband approved! Woooo!

Woensdag

Op woensdag had ik weer een zelf-maak-experiment op de planning staan. Namelijk; zelf wraps maken! En dan bedoel ik dus niet de vulling, maar de wraps zelf. Ik gebruikte hiervoor dit recept als leidraad voor de verhoudingen, met volkoren tarwebloem, waardoor de wraps wat bruiner werden. Ik ging voor een zogenaamde rainbow vulling, met rode kool, wortel, paprika en avocado, en smeerde de wraps in met hummus, die ik nog uit de supermarkt had van voor ik met minimal waste begon. Ook zette ik op woensdag al linzen en zwarte bonen in de week, die ik op donderdag nodig zou hebben.

Donderdag

Op donderdag maakte ik deze simpele vegan moussaka. En het was echt heerlijk! De gedroogde linzen en zwarte bonen uit de verpakkingsvrije winkel had ik gisteren al in de week gezet, dus vandaag kon ik ze koken en daarna gelijk gebruiken in dit gerecht. Het kost wat extra planning met het weken en koken, maar in principe duurt het klaarzetten van bonen voor het weken maar een minuutje, daarna laat je het een nacht of een dag staan, en vervolgens hoef je voor het koken eigenlijk alleen maar thuis te zijn. Het koken van bonen duurt wel een tijdje (afhankelijk van de soort, maar meestal om en nabij een uur), maar als je ’s avonds met je eten van die dag bezig bent of je zit te netflixen, kan er best op de achtergrond een pannetje staan pruttelen, die je daarna afgiet en in een bakje in de koelkast zet om morgen te gebruiken. Het is even wennen, maar het kost effectief echt niet heel veel extra tijd!

Vrijdag

Doordat ik verpakkingsvrij boodschappen ging doen, moest ik opeens een hele rode kool kopen voor de rainbow wraps van afgelopen woensdag. Hierdoor had ik nog driekwart rode kool over. Ik besloot er mega Hollands rode kool met appeltjes van te maken, met daarnaast een gepofte zoete aardappel. Ik weet niet waarom ik hiervoor ooit rode kool met appeltjes uit pot heb gekocht, want zo bijzonder veel werk was dit helemaal niet, haha! Het was hartstikke lekker, en je kan er precies zoveel appel in doen als je zelf wil! Of je geeft er een twist aan met peer in plaats van appel! Dat ga ik in elk geval de volgende keer uitproberen als ik een rode kool heb 🙂 Helaas heb ik om de een of andere reden geen foto van de rode kool gemaakt. Waarschijnlijk rook het te lekker 😉 Volgende keer beter!

Zaterdag

Hier volgt het verhaal van de slakrop die een witte kool bleek te zijn. Dacht ik met mijn goede verpakkingsvrije winkelgedrag een krop ijsbergsla in mijn handen te hebben, bleek het toen ik hem aansneed toch echt een witte kool te zijn. Er ging op dat moment wel even iets door mij heen over de huidige maatschappij waarin je alles voorgesneden in verpakkingen koopt, waardoor je even vergeet hoe de originele groente er ook alweer uitziet. Maar ik zag er ook wel de humor van in, én ik zag er een uitdaging in. En spoiler-alert; uiteindelijk bleek het juist een betere keus dan een krop sla te zijn! Ik besloot in elk geval, nu ik toch salade aan het maken was, en deze witte kool nou eenmaal gekocht had, om te kijken hoe het uit zou pakken. En dat werkte verrassend goed! Heel dun gesneden heeft het in je salade eigenlijk hetzelfde effect als normale slablaadjes, dus wat dat betreft was de crisis in elk geval al afgewend. De echte verrassing kwam de week erna, toen ik dus iets moest gaan maken met de overgebleven driekwart van deze witte kool. To be continued!

Zondag

Na het succes van de marinara saus op de pizza, besloot ik vandaag weer een marinara saus te maken, maar dan met groenten en olijven erdoorheen voor bij de pasta. Ik was al sinds het begin van deze week hopeloos op zoek naar verpakkingsvrije verse basilicum, maar dit was tot de dag van vandaag niet gelukt, en dus aten we de pasta uiteindelijk zonder. De conclusie van deze maaltijd was dat dit toch wel echt met basilicum moest de volgende keer. Ik zou morgen even gaan kijken of ik toch niet ergens verse basilicum kon vinden, want we hadden nog genoeg over van deze pasta voor morgen.

Eetoverzicht week 1

Maandag Rijst met verschillende groenten en ketjap
DinsdagPizza met zelfgemaakte zoete aardappelbodem, zelfgemaakte marinara saus en
gegrilde groenten
Woensdag Rainbow wraps (wraps zelf gemaakt)
Donderdag Vegan moussaka volgens dit recept
VrijdagRode kool met appeltjes (vers zelfgemaakt) + gepofte zoete aardappel
ZaterdagSalade van witte kool, wortel, komkommer, olijven en zoete aardappel uit de oven
ZondagPasta met zelfgemaakte marinara saus, en aubergine, rode ui, paprika en courgette

Week 2

Maandag

Zo gezegd, zo gedaan; ik ging op zoek naar verpakkingsvrije verse basilicum. En dit bleek onmogelijk. Of althans, ik heb het nog nergens kunnen vinden. Ik wilde eigenlijk ook geen plantje kopen, omdat de potten van plastic zijn, en er ook zo’n plastic soort van jasje omheen zit altijd, maar ook omdat ik zo’n basilicum plantje volgens mij nog nooit langer dan een week in leven heb kunnen houden. Uiteindelijk heb ik toch zo’n plantje bij de Albert Heijn gekocht, met de grootst mogelijke motivatie ooit om hem dit keer toch echt in leven te houden. Tot mijn verrassing stond er op de verpakking gewoon hoe vaak hij water moest krijgen; om de dag. Daar ging ik me braaf aan houden. To be continued dus in mijn volgende diary van week 3!

Dinsdag

Het niet-zo-langverwachte vervolg op het witte kool verhaal van afgelopen zaterdag! Ik moest dus een gerecht bedenken waarin ik driekwart witte kool kwijt kon, want ik moest en zou deze witte kool niet verspillen. Een Google speurtocht leerde mij dat je er kimchi van kan maken (daar had ik even geen zin in), maar ook dat je het in dunne reepjes gesneden met wat azijn en ketjap in een pan kon opwarmen. Ik had nog een fles ketjap staan, dus werd het een soort Indonesisch geïnspireerd gerecht. Ik haalde kastanjechampignons bij de biologische supermarkt, want ik had gezien dat ze die daar los verkochten. En ik ging met mijn eigen bakje naar de toko voor tempeh, zodat ik geen verpakte tempeh bij de supermarkt hoefde te kopen. Ook ging er een paprika door het eten. En dit was me een partijtje onverwacht lekker! Hierdoor bedacht ik me ook dat het eigenlijk juist handig was dat ik een witte kool had gekocht in plaats van een krop sla. De krop sla zou ik namelijk ook niet opgemaakt hebben in die ene keer salade, en met een krop sla kan je toch weinig anders dan een salade maken of een paar slablaadjes op je brood doen. De witte kool was veel veelzijdiger. Dit ga ik onthouden!

Bij de biologische supermarkt kocht ik trouwens ook bamboe toiletpapier. Bamboe groeit namelijk twee keer zo snel dan gewone bomen, en bovendien is het soort bamboe dat hiervoor gebruikt wordt, niet het soort bamboe dat panda’s eten. Ook was dit het enige toiletpapier dat ik kon vinden dat niet in plastic verpakt was. Dit papier zit in een verpakking van stevig ongebleekt papier. Het liefst zou ik toiletpapier natuurlijk ook volledig verpakkingsvrij kopen, maar dit heb ik vooralsnog niet kunnen vinden. Wel heb ik al bedacht dat je de papieren verpakking binnenstebuiten zou kunnen keren en kan gebruiken als cadeauverpakking! Als ik dit ga proberen, laat ik zeker even weten hoe het uitpakt.

Woensdag

Op woensdag was mijn broertje jarig en gingen we uit eten. In het restaurant bestelde ik overigens tot twee keer toe een sapje, om hier tot twee keer toe een rietje in te krijgen. Oeps! De volgende keer ga ik zeker van te voren aangeven dat ik geen rietje wil! Ik ben ook al aan het kijken naar bamboe rietjes. Wederom; groeit super snel, is schoon te maken en dus steeds opnieuw te gebruiken, en ziet er ook nog eens leuk uit! Of anders wellicht metalen goudkleurige rietjes. Die heb ik ook al ergens voorbij zien komen!

Donderdag

Ik had al een paar keer iets voorbij zien komen over wormenhotels. Dit zijn een soort compostbakken die op verschillende plekken in Amsterdam staan. Hier zitten dus wormen in, en per wormenhotel kan een maximaal aantal gezinnen hier hun composteerbaar afval in kwijt. Dit is dus voornamelijk GFT-afval. In Amsterdam wordt GFT-afval niet gescheiden, en gaat dit dus bij het rest afval. In de meeste gevallen wordt dit gewoon verbrand, wat schadelijke stoffen met zich meebrengt, terwijl GFT-afval ook gecomposteerd kan worden en vervolgens gebruikt kan worden als natuurlijke mest. Als je mee wil doen aan een wormenhotel, dan kan je contact opnemen met de initatiefnemer van dat hotel. Aangezien ik sinds het begin van dit minimal waste avontuur al merkte dat het meeste afval dat we nu hebben GFT-afval is, besloot ik contact op te nemen. Ik ben heel benieuwd!

Voor het avondeten maakte ik een simpel gerecht met rijst, wortels, erwten en tempeh. Het was prima, maar niet in het bijzonder voor herhaling vatbaar.

Vrijdag

Eerder deze week had ik mijn bestelling van Bag Again met herbruikbare broodzakken, groente- en fruit zakken, en een tester van tandtabletjes binnengekregen. Vandaag lukte het mij voor het eerst om een brood in zo’n broodzak mee te krijgen bij de Albert Heijn! Dit was overigens mijn 4e poging. De keren hiervoor stond er niemand bij de balie en/of zaten alle broden al verpakt in plastic. Dit keer ging ik in het eerste uur na openingstijd en lagen er nog heel veel broden vers klaar. Voortaan dus ’s ochtends vroeg gaan! Ik at vandaag alleen, en omdat ik dit gisteren al wist had ik extra veel rijst gemaakt, zodat ik vandaag een snelle maaltijd zou hebben. Wel zette ik alvast zwarte bonen en kidneybonen in de week voor het eten van morgen.

Zaterdag & Zondag

Al heel lang maak ik regelmatig de vegan chili volgens deze video van Teske. Super simpel en hartstikke lekker! En bij uitstek een gerecht om extra veel van te maken, zodat je de volgende dag ook nog hebt! En dat deed ik dit keer dus ook. Met het verschil dat ik het dit keer met verse tomaten maakte, in plaats van met tomatenblokjes uit blik, en met zelf gekookte kidneybonen en zwarte bonen, in plaats van uit blik. We konden dus twee dagen van deze chili eten. Overigens maak ik het yoghurt-sausje met kokosyoghurt van Alpro. Dit eten mijn man en ik allebei ook als ontbijt, en aangezien ik hier vooralsnog geen verpakkingsvrij alternatief voor heb kunnen vinden, blijven we dit voorlopig dus in verpakking kopen. Een experiment met zelfgemaakte kokosyoghurt staat zeker op de planning, maar voor nu doen we het even zo!

MaandagRestje pasta van afgelopen zondag
DinsdagIndonesisch geïnspireerde witte kool met kastanjechampignons en tempeh
WoensdagUit eten voor de verjaardag van mijn broertje
DonderdagFried rice met wortels, erwten, bosui en tempeh
VrijdagIk at het restje van gisteren + man uit eten met vriend
ZaterdagVegan chili (volgens dit recept, maar dan met verse tomaten en droge bonen
zelf gekookt)
ZondagRestje chili

Conclusie

Tot nu toe vind ik het heel leuk om hiermee bezig te zijn, en haal ik veel plezier uit deze uitdaging! Er gaat al heel veel goed, maar er kunnen uiteraard ook dingen beter. Zo heb ik in de eerste 2 weken al een aantal nieuwe lekkere gerechten ontdekt, maar hebben we ook nog een aantal dingen in verpakking gekocht. In de eerste week kochten we ons brood nog in plastic zak, omdat we de herbruikbare broodzakken nog niet hadden, ik kocht het basilicumplantje in plastic pot, en we kopen nog kokosyoghurt en blauwe bessen (in kilozak uit de diepvries) voor ons ontbijt. Maar of ons afval deze eerste twee weken al minder was? Jazeker, een héél stuk minder! En de komende tijd ga ik proberen om dit nog minder te maken!

Wat vond je van deze allereerste minimal waste diary? Hij was wat lang, maar vanaf nu zullen ze steeds over 1 week in plaats van over 2 weken gaan, dus zullen ze in elk geval de helft korter zijn. Mocht je nog tips hebben of op- of aanmerkingen dan hoor ik dat ook zeker graag! Tot volgende week!

Liefs,

Sonja

6 comments
0

You may also like

6 comments

Emma Helmi 14 augustus 2019 - 06:36

Leuke blog! Ik probeer er wel altijd op te letten, maar ik kom vaak toch nog met plastic thuis. Ik ga maar eens op zoek naar zo’n bulkwinkel in Groningen!

Sonja 14 augustus 2019 - 07:09

Dankjewel Emma! Super om te horen! En begrijpelijk hoor, in de normale supermarkten zit ook zoveel in plastic, dat het daar bijna niet te voorkomen is! Groningen had destijds de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland, maar deze is helaas inmiddels gesloten. Dit kaartje is heel handig om te zien welke winkels welke dingen verpakkingsvrij verkopen!

Carla Hilders 15 augustus 2019 - 17:34

Goed bezig! Ik heb weer wat bijgeleerd over hoe ik mijn hoeveelheid afval kan reduceren. Ik ga zeker n keer naar die bulkwinkel. En die yoghurt ga ik ook proberen. Lijkt mij wel geschikt i.p.v. gewone yoghurt. Dus…als je straks een adres weet waar je deze zonder de vervuilende verpakking kan kopen lees ik dat graag. Ik ben benieuwd naar je volgende week. Succes!

Sonja 16 augustus 2019 - 08:40

Jee, leuk om te horen! Vooralsnog eten we nog steeds deze verpakte yoghurt. Eerst even wennen aan de huidige veranderingen, en dan weer verder kijken naar de volgende stap 🙂

Selina 28 september 2019 - 07:59

I would recommend a metal straw, I requested a nice set of curved rose gold ones from Etsy for my birthday

Sonja 1 oktober 2019 - 12:27

Hi Selina! Thank you for your comment en nice suggestion! I actually have a straight bamboo straw right now, but I’m also looking for a metal curved one in regular gold! It seems that even though the bamboo ones are reusable, they will need replacement after a while, while this isn’t the case for the metal ones!

Comments are closed.