Home Minimal Waste Food Diary | Week 12

Food Diary | Week 12

by Sonja
vegan zero waste fully homemade taco's

Week 12 is voorbij en dat betekent dat ik alweer 3 hele maanden bezig ben met minimal waste leven! Ik kan je zeggen; die tijd is voorbij ge-vló-gen! En aangezien time flies when you’re having fun, betekent dat dat minimal waste leven dus helemaal niet saai en lastig en zwaar is, maar gewoon héél leuk!

Deze week maakte ik weer een aantal nieuwe recepten; fully homemade crispy taco’s (héél lekker en ook nog eens gezond!), pancakes van super simpele en snel gemaakte verpakkingsvrije kokosmelk & gezonde vegan spaghetti bolognese. Verder gingen we uit eten bij vegan restaurant Bonboon (aanrader!) én laat ik weer zien hoeveel plastic afval we de afgelopen maand verzameld hebben.

Maandag

Op maandag aten we een restje van de broccoli en seitan bowl die ik vorige week maakte. Smaakte nog prima!

broccoli, seitan, chickpea bowl with rice

Dinsdag

Op dinsdag bleef mijn zusje eten en maakte ik een extra grote portie vegan spaghetti bolognese, zodat we ook een restje over hadden om in te vriezen. Ik maakte de spaghetti bolognese van gezeefde tomaat, linzen, champignons, wortel en zongedroogde tomaat, en natuurlijk een uitje, knoflook en wat kruiden. Ik topte het af met een beetje edelgistvlokken, om een kazige smaak aan het gerecht te geven. Het was heerlijk!

vegan lasagne bolognese with lentils

Woensdag

Op woensdag was het tijd voor mijn derde editie van vegan minimal waste kip tandoori. Dit keer was hij weer een stuk beter gelukt dan vorige keer, en heb ik er wel aan gedacht om op te schrijven hoe ik dat nou gemaakt had, haha!

vegan kip tandoori verpakkingsvrij

Donderdag

Op donderdag was het tijd voor een experimentje. Ik wilde zelf crispy taco’s maken! En eigenlijk is dat dus super simpel! Het is één extra stap bovenop het zelf maken van de tortilla wraps, maar ook dat is eigenlijk al niet heel veel werk. Na het maken van de wraps buig je elke wrap over 2 rooster-balkjes van je ovenrooster, even 5 minuutjes in de oven, én klaar! Ze waren heerijk cripsy! Ik smeerde de taco’s in met guacemole, vulde ze met een mengsel van Mexicaans gekruide zoete aardappel en bloemkool uit de oven, én zwarte bonen. Om het af te maken, maakte ik er nog een sausje bij van cashewnoten en chipotle peper in adobosaus. Heerlijk! En nog gezond ook! Heel erg voor herhaling vatbaar!

vegan zero waste fully homemade taco's

Vrijdag

Ik had nog een klein restje over van de taco-vulling van gisteren. Dit was niet genoeg voor een hele maaltijd, maar ik had deze week bij de biowinkel een pot kant-en-klare vegan ratatouille gekocht. Ze hebben daar dus meerdere vegan kant-en-klaar maaltijden in glazen pot! Super handig, en ik wilde dit dus graag een keer uitproberen. Omdat we ook een restje over hadden, warmde ik maar de helft van de pot op. Ik maakte er nog wat couscous bij, en klaar! De kant-en-klare ratatouille was heerlijk en zou ik zo weer kopen als ik een luie dag heb!

couscous met restje taco vulling en kant-en-klare vegan ratatouille uit glazen pot

Zaterdag

Op zaterdag besloten mijn man en ik uit eten te gaan! We gingen naar het volledig vegan restaurant Bonboon en we kozen voor het volledige 3-gangen menu. Als voorgerecht deelden we het vegan kaasplankje en de jackfruit dumplings. Beide waren super lekker! Deze vegan kaasjes waren ook weer stuk voor stuk fantastisch! Echt, zelfs voor kaas heb je de meest fantastische vervangers tegenwoordig! We hoeven het echt niet te missen! 😀

vegan restaurant bonboon voorgerecht

Als hoofdgerecht hadden we allebei hetzelfde gekozen; falafel balletjes van baba ganoush, met bloemkool in curry, zwarte rijst en naanbrood. Het was zóoooo lekker!

vegan restaurant bonboon

Er stond vegan chocolade mousse op de kaart, dus uiteraard móesten en zouden we deze allebei bestellen. En wauw, wat was ‘ie heerlijk! Ik heb zelf ook meerdere keren vegan chocolademousse gemaakt van aquafaba (kookvocht van kikkererwten / vocht dat in blik bij kikkererwten zit), en het luistert echt heel nauw. Als je de gesmolten chocola net te vroeg of te laat toevoegt aan het opgeklopte vocht dan wordt het meer een soort dikke vla. Overigens is het dan ook nog steeds mega lekker, maar gewoon geen mousse, haha! Oftewel; heel fijn dus als je zo’n goed gelukte vegan chocolade mousse kan eten!

vegan restaurant bonboon chocolademousse

Zondag

Op zondag maakte ik voor ons ontbijt american pancakes. Ik maakte deze met mijn zelf gemaakte kokosmelk, mijn nieuwste zero-waste uitvinding! Ik koop geschrapte kokos bij Little Plant Pantry (voor maar 85 cent per 100 gram), doe 11 gram daarvan in de blender met 110 mililiter water, zet de blender aan, en tadaaaaaaa; homemade verpakkingsvrije kokosmelk, precies de hoeveelheid die je nodig hebt! Het wordt wel een kokosmelk met wat ‘vruchtvlees’ erin als het ware, dus mocht je echt iets met een melkstructuur willen drinken, dan kan je de melk nog door een kaasdoek of zeef halen. Maar om mee te bakken maakt dat beetje troebele helemaal niks uit, en het werkte top! Van die 85 cent voor 100 gram kokos maak je dus 1,1 liter melk. Dat is zelfs nog goedkoper dan in een verpakking van de supermarkt ook! Wooeoeeeeehhh!

vegan american pancakes met banaan en blauwe bessen

Ik vond het tijd worden om eens wat met boerenkool te maken, want gezond. Op Pinterest vond ik inspiratie om er een soort bowl mee te maken. Ik bakte zoete aardappel in de oven, roerbakte er paprika en boerenkool bij, kookte er wat rijst bij en bracht het geheel op smaak met een sausje van pindakaas, water, gember, ketjap en agavesiroop.

zoete aardappel, boerenkool, paprika bowl met pittige pindasaus

Plastic-afval 3e Maand & Kokos Yoghurt Vervangen

Vanaf het begin van mijn minimal waste levensstijl maak ik al na elke 4 weken een foto van ons verzamelde plastic afval van die maand. Nu dus weer! De eerste maand was het een heel groot verschil met vóór minimal waste, en de hoeveelheid daalt nog steeds elke maand, maar wel een stuk minder snel. Dit komt denk ik, doordat we gewoon nog steeds aardig wat verpakkingen opmaken van dingen die we nog verpakt in huis hadden voor we hiermee begonnen. Dit keer zitten er bijvoorbeeld een lege shampoo verpakking in, zo’n klein plastic flesje van vanille extract, een tandpasta tube, en meer van dat soort dingen. Ik ben dus heel benieuwd hoe het gaat zijn als we al deze verpakkingen, die we dus niet meer gaan kopen, opgemaakt hebben. Hoeveel plastic afval blijft er dan over maandelijks?

De rest van het plastic afval is voornamelijk nog steeds de verpakkingen kokos yoghurt. Ik heb al 2 keer geëxperimenteerd met andere doordeweekse ontbijtjes, maar beiden waren geen succes. Wel heb ik natuurlijk de simpele zelfgemaakte kokosmelk ontdekt. Ik wil dus gaan kijken of ik met een vegan yoghurt-cultuur zelf kokosyoghurt kan gaan maken! To be continued!

plastic afval maand 3

Weekmenu

Maandag Restje broccoli seitan bowl van vorige week
DinsdagVegan spaghetti bolognese, van linzen, champignons, zongedroogde tomaat en wortel
Woensdag Vegan kip tandoori
Donderdag 100% homemade taco’s gevuld met bloemkool, zoete aardappel, zwarte bonen
& avocado en met cashew chipotle saus
VrijdagRestje taco-vulling, couscous & halve pot kant-en-klare vegan ratatouille
ZaterdagUit eten bij Bonboon
ZondagBowl van zoete aardappel, boerenkool, paprika & rijst, met pittige pindasaus
0 comment
1

You may also like