Home Minimal Waste Food Diary | Week 10

Food Diary | Week 10

by Sonja
vegan minimal waste spinazie, zoete aardappel, rode ui, paprika, tempeh gerecht

Maandag

Op maandag had ik mijn allereerste volledige werkdag en aten we dus een restje pasta uit de vriezer. In mijn pauze kocht ik bij een winkeltje om de hoek verpakkingsvrije olijven, die ik ’s avonds door de pasta deed. Ik vergat een foto te maken, en dus heb ik dit keer even de foto ingevoegd van toen ik dit de vorige keer vers gemaakt had. Er zaten dit keer alleen andere olijven in!

vegan zero waste pasta met zelfgemaakte tomatensaus, spinazie en champignons

Dinsdag

Het pompoenenseizoen is weer in volle gang en ze zijn nu in grote getale voor een héél lage prijs (€0,99 per kilo) te koop bij de biologische supermarkt waar ik nu veel van onze groenten koop. Zo zie je maar; biologisch, vegan en verpakkingsvrij hóeft niet duur te zijn, als je eet wat in het seizoen is! Ik kocht een pompoen en maakte daar voor twee dagen soep mee. Lekker vers vegan broodje (in eigen bio-katoenenzak meegenomen) van de Appie erbij, en een simpele salade van tomaat, rode ui, avocado, paprika en balsamico-azijn. Heerlijke kleurrijke maaltijd zo!

vegan zero waste pompoen soep met salade

Woensdag

Op woensdag was mijn tweede volledige werkdag en aten we dus het restje van de pompoensoep van gisteren, met weer een lekker broodje erbij én een simpele salade.

Donderdag

Deze maaltijd had ik nog niet gemaakt sinds ik begonnen was met minimal waste, omdat ik nog geen spruitjes los had kunnen vinden. En dat komt dus simpelweg, omdat ze dan niet in het seizoen zijn! Sinds een weekje liggen ze bij onze biowinkel en dus besloot ik dit simpele, maar heerlijke ovengerecht te maken. Hoe maak je het? Zoete aardappel in stukjes & schoongemaakte en gehalveerde spruitjes een half uurtje in de oven. Daarna walnoten en gedroogde cranberries toevoegen en nog even 5 minuutjes in de oven. Vervolgens een simpel sausje van mosterd en agavesiroop erdoorheen roeren, én klaar! Ik maakte hier extra veel van, zodat we extra konden invriezen. Idem voor deze heerlijke linzenburgers waar ik er 4 van maakte; 2 om gelijk te eten en 2 om in te vriezen! Ik wilde eigenlijk zwarte bonen burgers maken, maar ik was vergeten die in de week te zetten. En linzen hoef je gelukkig niet te weken en maar zo’n 20 minuutjes te koken.

vegan minimal waste zoete aardappel, spruitjes, cranberries en walnoten ovenschotel en zelfgemaakte linzenburgers

Vrijdag

Op vrijdag maakte ik een ander gouwe ouwe recept; geroerbakte spinazie met rode ui en paprika, zoete aardappel uit de oven én tempeh. Eigenlijk maak ik dit gouwe ouwe recept altijd ook met crispy kikkererwten, maar omdat ik het een tijdje niet gemaakt had, ben ik het glad vergeten. Ik miste ze wel, dus mocht je het ook gaan maken; doe ook even een leuke dosis, geweekte en vervolgens gekookte en drooggedepte, kikkererwten bij die zoete aardappel in de oven 😉

De tempeh koop ik tegenwoordig trouwens bij de Toko. De eerste keer heb ik wel even gevraagd of hij vegan is. Tempeh is natuurlijk vegan, maar het wordt gemarineerd, en daar kunnen ze natuurlijk van alles in doen. En het bleek dan ook dat ze één spicy tempeh hebben die niet vegan is en één milde tempeh die wel vegan is. Wilde ik nou net toevallig die hebben! Wooeehh! Als ik dit haal bij de Toko dan haal ik gelijk 1 of 2 bakjes vol. Voor één gerecht voor twee personen gebruik ik ongeveer een half bakje. Wat ik overhoud vries ik dan in voor later.

vegan minimal waste spinazie, zoete aardappel, rode ui, paprika, tempeh gerecht

Zaterdag

Weekend! Dat betekent; uitgebreide lunch! Ik had deze week bij Little Plant Pantry hun homemade amandelmelk gekocht. Deze krijg je mee in een glazen fles, waar je eenmalig voor betaald, en vervolgens kan je deze steeds bij laten vullen. Ik had namelijk voor een aantal gerechten deze melk nodig, en omdat ik alles op wilde maken, besloot ik er ook nog bananenpannenkoekjes mee te maken. Wat een straf!

vegan zero waste bananenpannenkoeken

Deze vegan shepherd’s pie had ik al een hele tijd niet meer gemaakt. Ik maak deze in de herfst en winter heel vaak. Het kost even wat tijd, maar dat is het ook dubbel en dwars waard! Ik maak deze geïnspireerd op het recept van Ik Ben Iris Niet, die haar recept weer inspireerde op Jamie Oliver. Ik laat de wortel, wijn en bleekselderij weg, en ik gebruik veel meer paneermeel, haha! De wijn, omdat wij eigenlijk bijna nooit wijn drinken en dan blijft het dus staan en kunnen we het vervolgens weggooien (niet heel minimal waste), en bovendien vind ik het niet heel veel toevoegen aan de smaak. Ik vervang het door een extra scheutje balsamico-azijn! Wortel laat ik weg, omdat we dat al heel veel eten, en bleekselderij omdat ik gewoon echt niet begrijp hoe mensen dit wegkrijgen, haha! Verder vind ik het crunchy laagje bovenop heerlijk, dus hier doe ik lekker extra veel van. Yum!

Dit keer maakte ik ‘m dus voor het eerst minimal waste! Géén plastic doosje kastanjechampignons en géén blik linzen, maar biologische losse kastanjechampignons en zelf gekookte in bulk gekochte linzen. Echt, maak dit recept, het is héérlijk! En perfect voor de herfst en winter!

vegan zero waste shepherd's pie

Zondag

Na het succes van mijn eerste poging tot vegan verpakkingsvrije kip tandoori ging ik het nog een keer maken! Één probleempje; ik had nergens opgeschreven hoeveel ik van welke kruiden gebruikt had. Ik kon het wiel dus opnieuw gaan uitvinden. En ik moet zeggen dat ik de vorige keer een beter wiel uitgevonden had. Het was alsnog heel lekker, en mijn man begreep niet wat ik er mis aan vond, maar het was anders, en niet beter-anders, helaas! Volgende keer weer proberen en wél opschrijven wat ik er allemaal in heb gedaan!

vegan zero waste kip tandoori met vegetarische slager kipstuckjes

Weekmenu

Maandag Restje pasta met kastanjechampignons, spinazie & olijven
DinsdagPompoensoep met broodje en salade
Woensdag Restje pompoensoep met broodje en salade
Donderdag Ovenschotel van zoete aardappel, spruitjes, walnoten en cranberries
+ zelfgemaakte linzenburgers (extra gemaakt om in te vriezen)
VrijdagBowl van spinazie, rode ui, paprika, zoete aardappel en tempeh
ZaterdagVegan shepherd’s pie
ZondagVegan kip tandoori
0 comment
0

You may also like