Home Minimal Waste Food Diary | Week 8

Food Diary | Week 8

by Sonja
Vegan Zero Waste Pumpkin Pie Quiche Tart with Brussels Sprouts, walnuts and cranberries

En dat was alweer week 8! Ik ben dus alweer 2 maanden bezig! Het gaat zo snel! Deze week laat ik zien hoeveel plastic afval we de afgelopen 4 weken verzameld hebben, probeer ik voor het eerst de anti-voedselverspillings-app Too Good To Go, én ik maak een vegan pompoentaart!

Maandag

Op maandag haalde ik het restje witte kool met champignons & tempeh uit de vriezer en warmde dit op. Altijd fijn om wat maaltijden op voorraad te hebben in de vriezer voor luie dagen!

Dinsdag

Mijn man moest naar de tandarts om zijn tweede verstandskies te laten trekken, dus ik besloot weer mijn venkelsoep te maken. Gelukkig had hij van deze kies veel minder last dan van de vorige, en kon hij er dit keer gewoon brood bij eten!

Ik was die dag weer naar Little Plant Pantry geweest, en aangezien we langzaam maar zeker alles willen proeven dat ons daar lekker lijkt, nam ik dit keer twee gebakjes mee van Holy Nut. Deze zijn gemaakt zonder toegevoegde suikers. De linker op de foto is chocola met caramel-zeezout, en de rechter is chocola espresso. Beiden waren super lekker!

Woensdag

Op woensdag at ik alleen en besloot ik voor een lekkere junkfood-achtige maaltijd te gaan. Ik kocht vegan shoarma van De Vegetarische Slager (uit de vriezer in 100% kartonnen verpakking!) en ging daar wraps mee maken. Eigenlijk altijd als wij vegan shoarma eten dan bak ik de naan die ik ook bij mijn curry’s maak, maar dan gebruik ik ze als wraps. Dit deed ik al voordat ik met minimal waste begon, omdat je pita broodjes altijd alleen maar per heel veel kan kopen, en wij dat met zijn tweeën nooit opkregen. En eerlijk gezegd is dit nog lekkerder ook! De knoflooksaus maakte ik door Mayolijn van Remia (heerlijke vegan mayo!) te mixen met 2 teentjes knoflook. Easy as that! Ik deed er ook nog wat komkommer en wortel op voor een beetje bite. Het was heerlijk!

Donderdag

Sinds ik begonnen ben met minimal waste had ik nog geen pasta pesto gemaakt. Tot nu! Basilicum kon ik namelijk niet verpakkingsvrij vinden, en al zeker niet in zulke grote hoeveelheden dat je er pesto van kan maken. En ondanks dat glas goed te recyclen is, wil ik ook niet te vaak producten in glas kopen. Er is toch maar een beperkte hoeveelheid potjes die je kan gebruiken in huis, en als je elke week pasta pesto maakt (en daar een heel potje in gooit, zoals ik), dan loopt dat toch hard op. Nu mocht het van mezelf! Bij de biowinkel waar ik nu mijn overige boodschappen doe, die ik niet bij de bulkwinkel kan kopen, verkopen ze een vegan pesto op basis van olijfolie. Mijn man eet niet graag zonnebloemolie, omdat dit een ongezondere olie is, en de meeste pesto’s worden gemaakt met zonnebloemolie. Daarnaast willen we natuurlijk ook nog dat hij vegan is. Maar de biowinkel bij ons heeft dat dus gewoon! Jee! Ik maak mijn pasta pesto altijd met aubergine en cherry tomaatjes. Super lekker! Overigens is de pasta een rare mix geworden van penne en spaghetti, omdat ik onze voorraad in plastic verpakte producten aan het opmaken ben. Penne had ik dus niet meer genoeg, dus ik ben nu over op de spaghetti. Pas als die ook op is, wil ik pasta gaan kopen bij de bulkwinkel.

Vrijdag

Op vrijdag probeerde ik voor het eerst de app Too Good To Go uit. Dit is een app die voedselverspilling tegen gaat. Restaurants, maar ook supermarkten, hotels, en andere bedrijven die eten over kunnen hebben, kunnen zich aansluiten bij deze app. Voor een lage prijs kan je een zogenoemde Magic Box reserveren, en deze ophalen bij het restaurant op de aangegeven tijd. Je weet dan niet wat je meekrijgt, omdat ze natuurlijk nooit weten wat er over blijft. Om deze reden heb ik gekozen voor winkel / lunchroom Vegabond. Dit is een volledig vegan winkel en lunchroom. Hierdoor wist ik dus zeker dat wat ik zou krijgen vegan zou zijn. Ik was heel benieuwd hoe verpakkingsvrij ik dit kon doen. In de app werd aangegeven dat je vooral aangemoedigd werd je eigen tas en bakjes mee te nemen. Eenmaal aangekomen bij Vegabond hadden ze de restjes al voor mij in bakjes gedaan. Op zich ook wel begrijpelijk, aangezien zij ook snel klaar willen zijn aan het eind van de dag. Zo meegeven, en klaar. Gelukkig waren de doosjes van karton, én bleek het bakje met saus dat op plastic lijkt, van planten te zijn gemaakt en volledig composteerbaar te zijn! Woehoe! Ik had een vegan quiche gekregen, een salade en een appeltaart. En alles was echt méga lekker! Ik betaalde er via Too Good To Go €4,99 voor. Voor herhaling vatbaar!

Zaterdag

Op zaterdag maakte ik geroosterde biet en wortel uit de oven en aardappelpartjes. Heel simpel, maar prima maaltijd!

Zondag

Op zondag had ik een tijdrovend experiment op de planning staan; een pompoentaart! En wel met zelfgemaakte bladerdeeg als bodem. Ik maakte het bladerdeeg met kokosolie in plaats van vegan boter (omdat boter vaak in plastic zit), en ik vermoed dat dat de reden is dat het een redelijk kruimelige versie van bladerdeeg is geworden. Het smaakte goed, bleef goed bij elkaar en werkte heel goed als bodem voor de taart, maar de structuur kan beter. De volgende keer ga ik het proberen met vegan boter! De taart vulde ik met puree van een hele pompoen, gegrilde spruitjes, cranberries en walnoten. Zeker voor herhaling vatbaar, met hopelijk een geüpgrade versie van het bladerdeeg!

Blauwe bessen in karton

Verder ging ik deze week op zoek naar blauwe bessen die niet in plastic zitten, en ook niet in een kartonnen met plastic gecoate verpakking. Deze vond ik bij de Jumbo, kunnen gerecycled worden bij het oud papier, én zijn ook nog eens biologisch! We eten allebei namelijk elke ochtend blauwe bessen in onze yoghurt, en tot nu toe kochten we dat in een kilozak van plastic. Maar vanaf nu in een kartonnen verpakking!

Plastic afval afgelopen 4 weken

Omdat ik de vorige keer ook na 4 weken liet zien hoeveel plastic afval we verzameld hadden, laat ik dat dit keer weer zien! En het is alweer minder geworden! De vorige keer hadden we twee zakken vol, en nu één vol en één ongeveer voor een kwart vol. Tot nu toe hebben we nog wel steeds meer plastic afval dan ik zou willen, maar dat komt ook omdat we nog heel veel verpakkingen aan het opmaken zijn van shampoo, haarproducten, de zakken diepvriesgroente, etc. Ook zullen er vanaf nu dus geen lege blauwe bessen zakken meer in zitten! Ik ben benieuwd of het over 4 weken nog minder is!

Weekmenu

Maandag Witte kool met tempeh (restje uit de vriezer)
DinsdagVenkelsoep
Woensdag Naan-wraps met Vegetarische Slager shoarma en zelfgemaakte knoflooksaus
Donderdag Pasta pesto met aubergine en cherry tomaatjes
VrijdagToo Good To Go via Vegabond: vegan quiche, salade & appeltaart
ZaterdagGeroosterde biet met wortel en aardappelpartjes
ZondagPompoentaart met spruitjes, walnoten, cranberries & zelfgemaakt bladerdeeg
1 comment
0

You may also like

1 comment

Food Diary - Met o.a. Vegan Pizza | Sonja Vogel - Minimal Waste & Vegan 27 september 2019 - 16:24

[…] de vorige food diary kon je al zien dat ik op zondag een hartige pompoentaart had gemaakt. Deze hebben we uiteraard niet […]

Comments are closed.