Home Minimal Waste Minimal Waste Diary | Week 3

Minimal Waste Diary | Week 3

by Sonja

En toen was het alweer week 3 van mijn minimal waste avontuur! Deze week ging ik weer naar de bulkwinkel, kochten we een slowjuicer, laat ik je zien wat ik zoal eet als ontbijt, lunch en snacks, en deel ik natuurlijk ook weer wat we elke avond aten!

Ontbijt, lunch & snacks

Omdat mijn ontbijt, lunch en snacks heel vaak hetzelfde zijn, laat ik het zien van één voorbeelddag. Ik (en mijn man ook overigens) ontbijt eigenlijk altijd met kokosyoghurt, met daarin ontdooide blauwe bessen uit de vriezer (vandaar dat het paars wordt, haha!) en met zelfgemaakte granola. En sinds deze week ook met een sapje! Maar meer hierover op dinsdag, want dat is de dag dat we onze slowjuicer binnen kregen! De kokosyoghurt en blauwe bessen zitten dus helaas wel in een verpakking, en daar heb ik tot nu nog geen oplossing voor kunnen vinden. Wel maak ik de granola zelf. Dit doe ik eigenlijk al sinds ik volledig vegan ben, aangezien de meeste granola’s uit de supermarkt honing bevatten. De paar granola’s die dit niet bevatten zijn ook meteen mega duur. Ik koop grove havermout in bulk bij de bulkwinkel, roer er wat gesmolten kokosolie en kaneelpoeder doorheen, en dan gaat het twee keer 9 minuten (na de eerste 9 minuten even husseslen) in de oven op zo’n 170 graden. Super makkelijk, heel lekker, én een stuk goedkoper én gezonder dan kant-en-klare granola! Je kan overigens ook nog noten door je granola doen, maar dit eten wij allebei bijna dagelijks ook al als snack, dus dan is het niet echt nodig om dit ook nog bij ons ontbijt te eten.

Als lunch eet ik eigenlijk altijd brood. Ik koop gewoon bij de AH het Les Pains Boulogne meergranenbrood in mijn eigen meegebrachte katoenen zak en vries dit in. Zo’n 5 minuutjes voor mijn lunch leg ik dan boterhammen op een bord en 5 minuten later zijn ze ontdooid! Bijna elke dag smeer ik hier mijn zelfgemaakte zongedroogde tomaat hummus op, behalve als deze even op is, dan wordt dit pindakaas. Momenteel hebben we Calvé pindakaas staan in zo’n grote kilopot & 100% pindakaas van het AH huismerk. Liever wil ik de Calvé pindakaas niet meer kopen, maar mijn man vindt deze het allerlekkerst en wil vooralsnog niet zonder. Eigenlijk vind ik deze ook het lekkerst, want ik moet zeggen dat ik die 100% pindakazen (van elk merk dat ik tot nu toe geprobeerd heb) heel erg aan mijn gehemelte vindt plakken, wat toch wel bijzonder onprettig eet. Helaas zit in die van Calvé palmolie, en zit er natuurlijk een plastic deksel op de pot. Mocht je een tip hebben voor een 100% pindakaas, het liefst een hervulbare, die niet zo plakkerig is, dan hoor ik het heel graag!

Als snack eet ik bijna dagelijks 1 of 2 bananen en een bakje notenmix. Deze notenmix maak ik zelf met ongebrande noten en gedroogde cranberries die ik in bulk koop bij de bulkwinkel. In onze mix zitten walnoten, cashewnoten, hazelnoten, amandelen en gedroogde cranberries. Op deze voorbeeld-dag at ik als extra snack ook nog een klein bakje tempeh van de toko dat ik nog over had van een gerecht. Zó heerlijk. Ik kan hier echt een hele volle bak van op zonder verder iets erbij, haha!

Maandag

Ik bedenk eigenlijk elke week op maandag wat ik de hele week (of vaak op zijn minst tot donderdag) wil gaan maken. En aangezien de bulkwinkel op maandag dicht is, merk ik dat de maandag-maaltijd tot nu toe relatief simpel is steeds, omdat ik het dan dus moet doen met alles wat ik nog heb, en de groenteboer of de enkele groenten die de supermarkt verpakkingsvrij heeft. Maar eerlijk is eerlijk; deze simpele maaltijd was wel voor herhaling vatbaar! Ik maakte aardappelschijfjes uit de oven, en die werden héérlijk knapperig! Echt een soort chips bijna. Ik had ze namelijk in de keukenmachine gesneden en dan worden de plakjes veel dunner dan dat mij zelf met een mes lukt. Echt heel lekker! Daarnaast maakte ik gegrilde groenten (aubergine, courgette, paprika en rode ui), met een simpel sausje van balsamico-azijn en olijfolie, en een basilicum topping!

Dinsdag

Op dinsdag aten we venkelsoep, omdat mijn man de avond ervoor zijn verstandskies had laten trekken bij de kaakchirurg. Een soepje leek me dus wel zo prettig eten voor hem. Deze venkelsoep is echt heel simpel om te maken; een uitje fruiten, even kort aanbakken met wat komijn, dan water, bouillon en gesneden venkel toevoegen, en na het koken in de blender samen met kokos-rijstmelk (of een andere plantaardige melk) om er een gladde, romige soep van te maken.

Mijn bouillonblokjes waren op, en dit bleek gelijk een nieuwe minimal waste uitdaging. Bouillonblokjes zitten namelijk altijd per stuk in een soort aluminium/folie-achtige verpakking en dan weer in karton. Ik kon dit niet verpakkingsvrij vinden, maar ik vond wel een pot bouillonpoeder van Bio Today. Deze pot kan ik als hij leeg is dan weer gebruiken om iets in te bewaren in mijn keukenkastjes! En de bouillon bleek nog hartstikke lekker te zijn ook!

Verder ontvingen we vandaag onze slowjuicer! Helaas kwam deze wel in een doos, met daaromheen weer een bol.com doos. Gelukkig waren de lege ruimtes in de bol.com doos wel gevuld met papier in plaats van plastic of schuim! Maar alle onderdelen van de keukenmachine zaten per stuk weer in plastic. Jammer, maar viel te verwachten en dit soort dingen kan je soms niet voorkomen. Mijn man wilde al een tijdje heel graag een slowjuicer, om elke ochtend een sapje te kunnen drinken bij het ontbijt. En het bevalt wel! We maken nu elke 3 dagen ’s ochtends een sapje, en daarna drinken we de volgende twee ochtenden dit zelfde sapje ook nog. Tot nu toe hebben we wortel-appel-sinaasappel-gember (onze favoriet!), venkel-appel (verrassend lekker!), spinazie-kiwi-appel-munt (je proeft niks van de spinazie, I swear!), en biet-granaatappel-appel-gember geprobeerd. En ze waren gewoon allemaal lekker! Jee!

Woensdag

Op woensdag maakte ik mijn eigen hummus met zongedroogde tomaat en basilicum. Dit was nu de derde keer dat ik deze maakte. Eerst week en kook ik de kikkererwten en doe ik de tomaten zo’n 2 a 3 uur in de oven op 150 graden. Vervolgens maak ik eerst hummus van de kikkererwten door deze in de blender te doen met tahin (een sesampasta, die ik aan het begin van mijn minimal waste avontuur al gemaakt heb, en nu steeds opnieuw kan gebruiken), olijfolie, knoflook, komijn, paprikapoeder, basilicumblaadjes en wat zout. Daarna voeg ik hier nog de zongedroogde tomaten aan toe, en gaat de blender nog een keer aan. Dit keer maakte ik extra veel zongedroogde tomaat, omdat het toch best een tijdje in de oven moet. Deze heb ik in een laagje olie in een glazen pot in de koelkast gezet, en zo kan ik de komende paar keer vooruit zonder elke keer de oven te hoeven gebruiken.

Dit zelf hummus maken kost wel wat planning, door het weken, koken en in de oven drogen van de tomaten. Inmiddels heb ik ook al op twee plekken hier in de buurt gezien dat je verschillende soorten hummus en andere vegan spreads verpakkingsvrij kan kopen. Dus als mijn tahin op is, dan ga ik daar op over! Toch een stuk makkelijker, haha!

Na het maken van een wortel-appel-sinaasappel-gember sapje hadden we pulp over uit de slowjuicer. Dit besloot ik te mixen met kikkererwten en kruiden, om er zo falafel van te maken. Qua structuur was het heel goed gelukt, maar helaas zat er niet mega veel smaak meer aan het pulp. Ik vermoed dat dit eruit is geperst door de slowjuicer. Maar met een beetje bio ketchup (uit glazen fles die ik als hij leeg is wil gaan gebruiken voor azijn, olie of iets anders) was het prima te doen! Volgende keer maak ik gewoon normale falafel!

Die avond bakte ik een derde van de falafel. De rest ging in de vriezer voor een andere keer. Daarnaast maakte ik een ovenschotel met zoete aardappel, prei, walnoten en cranberries. Hier ging nog een mosterd-agavesiroop sausje doorheen. Mijn agavesiroop, die ik nog uit de supermarkt in plastic verpakking had, is hierdoor nu op. Ik heb al gezien dat ze bij de bulkwinkel maple syrup op tap hebben, en dat is ook een heerlijke vloeibare zoetmaker. Dus mocht ik dit weer nodig hebben, dan ga ik die halen! Mosterd is trouwens ook nog een dingetje. Dat zit natuurlijk ook in een verpakking. Wel koop ik sowieso altijd al mosterd in een glazen potje, wat goed te recyclen is in de glasbak, of nog beter; te hergebruiken als nieuw bulkpotje! Geen idee nog of je mosterd ergens verpakkingsvrij kan krijgen. Ik heb het in elk geval nog niet gezien.

Donderdag

Op donderdag ontving ik deze kokosnoot shampoo-bar van Bumi Bars. Ze vroegen of ze me er een mochten opsturen, en ik was natuurlijk heel benieuwd! Hij ruikt zooooo lekker! Ik heb nu nog een kleine voorraad shampoo in plastic verpakking staan, dus deze ga ik eerst opmaken. Maar daarna heb ik heel veel zin om deze te gaan proberen! Mijn haar zal er vast heerlijk van gaan ruiken!

Wegens het toevallige succes van de witte kool als basis voor een salade, besloot ik deze salade gewoon weer te maken! Wij eten onze salades altijd graag met olijven, en in week 1 had ik al een hele fijne verpakkingsvrije olijvenwinkel in de buurt gevonden. Maar nu is deze helaas een paar weken dicht in verband met vakantie. Dat kan helaas dus gebeuren met kleinere winkels die niet van grote ketens zijn. Gelukkig vond ik een olijvenkraam op de Albert Cuyp, waar het ook geen probleem was om ze in mijn eigen bakje mee te nemen!

Vrijdag

Aangezien de Indonesisch geïnspireerde witte kool met kastanjechampignons en tempeh de vorige keer ook zo’n succes was, besloot ik met de overgebleven witte kool van gisteren ook gewoon weer dit gerecht te maken! De vorige keer vonden we allebei dat het wat weinig kastanjechampignons waren en ook wat weinig tempeh. Dit keer had ik van beiden veel meer gedaan, en mocht het eigenlijk wel weer wat minder, haha! Maar lekker was het zeker weer!

Zaterdag & Zondag

Op zaterdag hadden we familiebarbecue met mijn familie. Dit is al zo lang als ik me kan herinneren een jaarlijkse traditie met mijn vaders kant van de familie. En dit jaar zouden we in totaal met 4 vegans en 4 vegetariërs zijn. Woeh! Ik maakte kikkererwt-mais burgers en zwarte bonen-rijst burgers. Allemaal volledig vegan, en voor geen van de burgers heb ik nieuwe verpakkingen gekocht. Ik had bijvoorbeeld nog een zakje rijst liggen, dus die heb ik natuurlijk gewoon gebruikt. Maar zelfs de mais heb ik als hele kolf gekocht, gekookt en daarna zelf de korrels eraf gesneden. Ik rolde de burgers door paneermeel (een kartonnen verpakking die ik ook nog had staan), deed ze in bakjes en nam ze zo mee naar de barbecue. Alle burgers zijn opgegaan op 2 na! Deze gingen thuis uiteraard in de vriezer. Helaas ben ik vergeten een foto te maken van de burgers. Tijdens het maakproces had ik ongeveer continu vieze handen, waardoor het niet kon, en ’s avonds op de barbecue was het te gezellig, waardoor ik het helemaal vergeten ben. Maar geloof me dat ze heerlijk waren en er mooi uitzagen, haha!

Dan hebben jullie nog een update tegoed over de basilicum-plant. Kijk hieronder en ik denk dat je al genoeg weet. Oeps. Ik heb voor de hummus woensdag alle blaadjes eraf geknipt. Dat heb ik ook deels gedaan, omdat hij al wel echt de verkeerde kant op begon te gaan. Maar na deze foto is hij zo mogelijk nog bruiner en geler geworden en heb ik ‘m helaas toch weg moeten gooien. Ik heb ‘m echt zoals de verpakking zei braaf om de dag water gegeven, maar het mocht niet zo zijn. Mocht je de gouden tip hebben hoe een basilicumplant héél lang in leven te houden, dan hoor ik het graag!

Ook kocht ik deze week een 1,5 kilo pot kokosolie in de biologische supermarkt. Dit is in totaal minder verpakking, en daarnaast past deze post ook precies mooi in onze keukenkastjes, én wil ik ‘m als hij leeg is gaan gebruiken voor onze notenmix of granola. Daar gaan we allebei namelijk zo snel doorheen, dat ik dat graag in een extra grote pot wil bewaren. Het zal waarschijnlijk wel even gaan duren voordat deze op is, haha! Maar ook dat is eigenlijk alleen maar goed 🙂

Maandag Gegrilde groenten, met knapperige aardappelschijfjes uit de oven
DinsdagVenkelsoep
Woensdag Ovenschotel van zoete aardappel, prei, walnoten en cranberries, met zelfgemaakte
wortel-gember falafel
Donderdag Salade van witte kool, wortel, paprika, olijven en zoete aardappel
VrijdagWitte kool met kastanjechampignons, ketjap & tempeh
ZaterdagFamilie barbecue; kikkererwt-mais burger, zwarte bonen-rijst burger, groentespies,
aubergine pakketje met vegan mozzarella, bulgursalade en platbrood met
baba ganoush (aubergine spread)
ZondagRestje witte kool met kastanjechampignons, ketjap & tempeh, van vrijdag

Conclusie

Ik merk dat het minimal waste denken mijn brein steeds meer overneemt, haha! Gebruik ik bijvoorbeeld mosterd, uit een potje dat ik nog heb staan, dan denk ik er meteen over na hoe ik dat ga doen zodra dat potje op is. Ik kijk bij de ingrediënten en bedenk hoe makkelijk het gaat zijn om het zelf te maken. Mosterd is bijvoorbeeld dus alleen maar water, azijn, zout, kurkuma en mosterdzaadjes. Azijn, zout en kurkuma weet ik zeker dat ik verpakkingsvrij kan kopen bij de bulkwinkel. Mosterdzaadjes heb ik nog niet gezien, maar ik kan me goed voorstellen dat dat er ook wel moet zijn. En volgens mij is het dan gewoon een kwestie van dit alles door elkaar blenden. Gelukkig komt mosterd dan wel weer in een glazen pot, waardoor het toch weer wat minder uitmaakt als je dit niet zelf maakt of verpakkingsvrij kan vinden. Maar ik vind het dus oprecht leuk om hier over na te denken, haha!

Ben jij al bezig met minimal waste? En zo ja, wat heb je dan al toegepast? Ik ben heel benieuwd!

1 comment
0

You may also like

1 comment

Vera 16 augustus 2019 - 17:05

Geweldig Son?? Ik ga deze week een paar van je gerechten maken.. die vega quiche dievwe bij jullie hebben gegeten eet ik iedere week??

Comments are closed.